‘Bond in Motion’ toont 50 originele voertuigen uit James Bond-films

Vanaf vrijdag 9 december loopt in Paleis 1 van Brussels Expo een opmerkelijke tentoonstelling met een 50-tal originele voertuigen uit de films van James Bond.  Aangevuld met miniatuurmodellen en Bond-curiosa, passende filmmuziek en filmfragmenten is de expo een absolute aanrader.

Wie Bond zegt, denkt aan bloedmooie vrouwen, maar vooral ook aan snelle en gesofisticeerde voertuigen.  Een 50-tal van deze originele voertuigen die de afgelopen 60 jaar in de Bond-films door de verschillende acteurs en vijanden van Bond bestuurd werden, staan tot 14 mei 2023 in Brussels Expo.  Van de grasgroene Jaguar XKA met mitrailleur op het dak en raketten in de deur uit Die Another Day (2002) tot de Aston Martin DB5 uit ‘No Time To Die’(2021)  en Zorin’s Airship uit ‘A View To A Kill’ (1985), de verhakkelde BMW Z8 uit ‘The World Is Not Enough’ (1999), de gecrashte helicopter uit ‘Spectre’ en zelfs het 11 meter lange metrostel uit Skyfall evenals de boten, vliegtuigen en raketten.  Ze  staan er allemaal!  En bovendien zijn alle voertuigen 100% originele modellen die gebruikt werden tijdens de filmopnames door één van de Bond-vertolkers, van Sean Connery over Roger Moore tot Daniel Craig of hun vijanden. Sommige voertuigen zoals de Ashton Martin DB5 van 007 Daniel Craig  dragen nog steeds de sporen van de stunts tijdens de filmopnames. De modellen worden opgedeeld in 4 werelden: vuur, water, aarde en lucht. En ook valse documenten, walkietalkies en de typerende Bond-gadgets komen uiteraard aan bod. En als bezoeker krijg je bovendien het gevoel dat Bond himself plots uit één van deze iconische voertuigen zal stappen.

De 50 originele voertuigen en de miniaturen en schaalmodellen die op de expo te zien zijn en stuk voor stuk in de films werden gebruikt, komen uit de archieven van EON, de productiemaatschappij  achter de filmreeks.  ‘Het is niet de eerste keer dat originele voertuigen uit de Bond-films worden getoond, maar Brussel kreeg de primeur op het Europese vasteland voor deze grootse tentoonstelling’, verduidelijkte Meg Simmonds, hoofdarchivaris van EON op de persvoorstelling.

Boeiende expo
‘Bond in Motion’ is niet zomaar een expo van voertuigen. Bij elk van de voorgestelde voertuigen krijgt de bezoeker filmbeelden en bijkomende tekst in drie talen te zien over de getoonde voertuigen. Bezoekers komen hier ook heel wat te weten over wat zich behind the scenes afspeelt.  Hoewel filmkijkers in de recentste Bond-film ‘No Time to Die’ slechts één Ashton Martin DB5 zien rijden, werden in werkelijkheid zes replica’s van de fel onder vuur genomen wagen gebouwd.  Voor ‘Die Another Day’ (2002) bouwde Jaguar 9 exemplaren van de Jaguar XKR die met hypermoderne wapens en munitie volgestouwd werd en waarmee de slechterik Zao op het ijs de strijd aanging tegen Bond (Pierce Brosnan). Maar het strafste is de QBoat uit ‘The World is Not Enough’ uit 1999 waarvoor maar liefst 15 exemplaren gebouwd werden van de 300PK vermogende racemachine. Bezoekers kunnen op de expo een exemplaar mét echte wapens zien en een exemplaar dat enkel diende voor interieuropnames.

Bond Primeurs
Vaak waren de Bondfilms vooruit op de werkelijkheid. Zo wilden de producenten voor ‘Moonraker’ (1979) de spaceshuttle van Bond zo realistisch mogelijk namaken en gingen daarvoor te rade bij de NASA.  Omdat het NASA-project echter vertraging opliep, was Bond de eerste die met een spaceshuttle door de ruimte vloog.  Ook de Airbus 380 was in 2006 niet op tijd klaar voor de opnames van Casino Royale waardoor de producenten een Boeing747 moesten ombouwen. Het schaalmodel werd in de film gebruikt en de acteurs werden later in scène gezet.

Special effects
En hoewel technologische effects steeds meer mogelijkheden bieden voor speciale effecten, verkiezen de makers van de Bond-films toch zoveel mogelijk actie voor de camera. De Bond-films zijn immers geliefd voor hun échte achtervolgingen en hun échte explosies.  De special effects worden gebruikt ter ondersteuning of als het niet anders kan.  ‘Zo kon in Skyfall de actiescène in de metro gemakkelijk digitaal opgenomen worden, maar wij gaven er de voorkeur aan om de metro na te bouwen in de studio. Het werd één van de meest indrukwekkende nagebouwde scènes in de expo’ zegt Chris Corbould, special effects manager bij de Bond-films. .

Om je bezoek helemaal in Bond-stijl af te ronden, moet je beslist naar de 007 bar waar je in het decor van filmaffiches  kan nagenieten bij een glaasje champagne of een ‘Shaken, not stirred’.

Praktisch: ‘Bond in Motion’ loopt tot 14 mei in Paleis 1 van Brussels Expo op de Heizel. Info en tickets: 007brussels.com