Op kastelentocht rond Utrecht – kasteel de Haar

De provincie Utrecht is rijk aan kastelen., indrukwekkende burchten en forten met elk een rijke en soms extravagante geschiedenis, boeiende verhalen en  illustere bewoners.  Een absolute aanrader is Kasteel de Haar, het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland waar de memorabele ‘Soirées Septembre’ nog verder leven.  Slot Zuylen, één van de oudste kastelen aan de Vecht,  heeft nog een authentiek interieur en een unieke slangenmuur…

Kasteel de Haar in Haarzuilens, ooit privébezit van de familie van Zuylen, dateert uit de 14e eeuw.  Door aanvallen, verwoestingen en zelfs een tornado verviel het kasteel tot een ruïne.   In 1890 erfde baron Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar de kasteelruïne.  Hij was getrouwd met barones Hélène de Rothschild en dankzij haar fortuin kon hij het familiekasteel op een grandioze manier laten heropbouwen. 
Het kasteel ligt in een uitgestrekt Engels landschapspark met kronkelige paadjes en romantische bruggetjes.  Door de Duivenpoort die samen met twee grote vleugels het Châtelet vormt kom je aan het imposante kasteel met de luiken in rood en wit, de kleuren van de familie Van Zuylen. 

Stijlenmix
Kasteel de Haar telt zo’n 200 vertrekken, waaronder ruim 25 badgelegenheden.
Hoewel de baron en barones er nooit permanent woonden,  moest het kasteel zeer comfortabel zijn om er gasten te ontvangen.  Ze wilden vooral indruk maken door het voor die tijd uitzonderlijk comfort zoals warm en koud stromend water, centrale verwarming, een Turks bad, …. Het rijk gedecoreerde interieur in ‘eclectische stijl’ is sinds de bewoning van 1900, vrijwel onveranderd gebleven en behoort tot de hoogtepunten van de Europese interieurkunst. 
Enkele vertrekken werden ingericht in de stijl van de Rotschildpaleizen zoals de kamer van de barones of de logeerkamer waar tal van beroemdheden zoals Coco Chanel,  Maria Callas,  Salvador Dali, Roger Moore,… ooit verbleven.
De personeelsvertrekken op de derde verdieping zijn sober, maar boden het personeel vaak meer comfort dan ze thuis gewend waren.
In het souterrain bevinden zich de keukens met als blikvanger een unieke 150-delige, koperen batterie de cuisine.

de eetzaal
de kamer van de barones (foto Mike Bink)

Septembertraditie 2023
Vanaf 1900 organiseerden de baron en de barones ieder jaar in september mondaine feestavonden met luisterrijke diners. Hun gasten waren leden van koninklijke en adellijke families, bankiers, filmsterren en politici.  Na baron Etienne zetten  ook de nakomelingen deze traditie verder in het Châtelet.  Op 29 en 30 september herleeft op Kasteel de Haar de rijke traditie van de septemberdiners tijdens de ‘Soirées Septembre’ waaraan liefhebbers van de haute cuisine kunnen deelnemen.

Praktisch:   Kasteel de Haar, Kasteellaan 1 te 3455 RR Haarzuilens  is dagelijks open van 11 tot 17 uur; het Park is open van 9 tot 17 uur.

Tickets en info: kasteeldehaar.nl