Ze zijn er! de eerste hangcultuurmosselen

In Bruinisse haalde mosselkweker Jan Bout op 8 juni de eerste hangcultuurmosselen van het seizoen boven.  Wegens het koude voorjaar werd de oogst een week uitgesteld, maar de kwaliteit is uitstekend.  Mosselambassadeur en Would be chef Sven Ornelis bereidde alvast een heerlijk mosselgerechtje met een Spaans tintje.

Uitstekende kwaliteit
De oogst van de hangmosselen is de voorbode van het nieuwe mosselseizoen.  Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn uniek.  Ze groeien aan touwen in de bovenste waterlagen waar ze meer licht en een rijk voedselaanbod krijgen.  Daardoor groeien hangmosselen ook sneller dan bodemmosselen.  ‘Het koude voorjaar vertraagde dit jaar echter de groei, maar de warmte van de afgelopen twee weken maakte alles goed.  ‘De mosselschelpen zijn goed gevuld.  Wij meten een vleespercentage van 28%’ vertelde Jan Bout bij het keuren van de nieuwe oogst.  De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn goed voor 5% van de Nederlandse mosselproductie.

Zeker Zeeuws
Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100%  natuurlijk. Het mosselzaad hecht zich in het water vast aan touwen waarna de mosseltjes in een soort kous ‘opgesokt’ worden.  Gedurende twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren.  De Zeeuwse mosselen zijn MSC- en BIO-gecertificeerd.  De biologische kweekmethode zorgt er ook voor dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft.  In Zeeland zijn de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer geschikte beschutte locaties voor de hangmosselcultuur.  De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt. Jaarlijks produceren de negen leden ongeveer 2 miljoen kilo mosselen.

Zonnig mosselgerechtje
‘Aan mosselen hoef je niet veel te doen, die zijn zo al lekker’ vindt mosselambassadeur Sven Ornelis.  Als Would be chef, maakte hij een zomers mosselgerechtje waarbij hij zich liet inspireren door de Spaanse keuken.  Hij combineerde het zilte van de mossel met de pittigheid van chorizo en voegde er nog Noilly Prat, kerstomaatjes, zeekraal, lamsoor en dragonzijn aan toe. Met nog wat oude brokkelkaas als afwerking is dit een gerechtje om u tegen te zeggen!