Op kastelentocht rond Utrecht: Slot Zuylen

Slot Zuylen in Oud Zuilen was aanvankelijk een woontoren uit de 13e eeuw die in 1510 herbouwd werd tot een volwaardig kasteel.  Na wisselende eigenaars kwam Slot Zuylen in 1656 uiteindelijk in bezit van de familie Van Tuyll van Serooskerken die het slot bijna drie eeuwen bewoonde.

Authentiek
Slot Zuylen is een prachtig slot dat omgeven is door water.  Bij ingrijpende verbouwingen in 1752 kreeg het kasteel zijn huidige U-vorm.  Het meubilair, de kunstcollectie en alle voorwerpen zijn authentiek en bijzonder goed bewaard waardoor de bezoeker de indruk krijgt dat er plots een bewoner zijn pad zal kruisen.  De opmerkelijkste ruimtes zijn beslist de Gobelinzaal met een 75 m² groot wandtapijt, de bibliotheek met een Bijbel uit 1595 en de eetkamer met de eeuwenoude glaswerkverzameling, het 144 stuks tellende Chinees porseleinen servies, de Chinese knikpoppen en de vooroudergalerij.

de gobelinzaal
de eetzaal met het servies in Chinees porselein

Bekendste bewoonster
In dit prachtig Slot Zuylen leefde ook Belle van Zuylen, één van de eerste geëmancipeerde vrouwen van Nederland.  Zij werd in 1740 geboren en woonde tot haar 30ste op Slot Zuylen.  Naast een brede interessesfeer had zij ook vooruitstrevende ideeën over de opvoeding van meisjes en de positie van de vrouw.  In haar appartement hangen familieportretten en staat nog haar bureau vanwaar ze brieven, boeken en pamfletten schreef.

Belle van Zuylen

Unieke slangenmuur
Een bezoek aan Slot Zuylen is niet compleet zonder een wandeling door de prachtige  tuin  met zijn verschillende historische lagen en diverse tuinstijlen. De 120 meter lange slangenmuur die in 1740 gebouwd werd, behoort tot de mooiste fruitmuren van West-Europa.  Deze unieke constructie schept een microklimaat waarlangs  abrikozen, vijgen, perziken en morellen groeien.
Na een bezoek aan Slot Zuylen kunnen bezoekers terecht in Café Het Koetshuis of het kasteelterras.

de unieke slangenmuur

Praktisch:

Slot Zuylen, Tournooiveld 1, 3611 AS Oud Zuilen is vanuit het centrum van Utrecht goed bereikbaar met de fiets, maar ook met het openbaar vervoer.  Ook met de auto en de boot is Slot Zuylen te bereiken.

Tickets en info: slotzuylen.nl