Valencia centraal op Wereld Tapas Dag 2023

De derde donderdag van juni staat wereldwijd in het teken van de Spaanse tapas.  Vier Michelinsterrenchefs presenteerden in Brussel hun nieuwste tapas creatie tijdens een gastronomische proeverij.

Wie Spanje zegt, denkt tapas.  Tapas zitten immers in het DNA van de Spaanse gastronomie.  Het verhaal gaat dat het woord tapa ontstaan is uit de gewoonte om een glas wijn af te dekken (tapar in het Spaans) met een plakje ham of een stukje brood om te voorkomen dat er vliegen in het glas zouden komen.  Het assortiment tapas is enorm uitgebreid en gaat van  Serranoham en  patatas bravas tot  tortilla,  chorizo, olijven,  calamares, croquetas, ansjovis, albóndigas,…

Valencia
Dat de regio Valencia dit jaar op de Tapas Wereld Dag in de kijker staat, is geen toeval.  Door zijn  bijzondere geografische ligging tussen de zee en de bergen en het uitzonderlijke klimaat beschikt de regio over een  grote verscheidenheid aan ingrediënten, van vlees en vis tot groenten, fruit, rijst, olijfolie en wijn.  Chefs profiteren dan ook maximaal van dit aanbod om in hun restaurants topgerechten te bereiden.  Niet verwonderlijk dat de regio Valencia verschillende sterrenrestaurants telt.  De keuken van de regio Valencia is daarenboven een afspiegeling van het mediterrane dieet dat door de UNESCO tot immaterieel cultureel erfgoed werd bekroond. 

Sterren tapas
Wereld Tapas Dag wordt in sterrenrestaurants gevierd met enkele nieuwe creaties. 

Susi Díaz van Restaurant La Finca uit Elche, bereidde een aardappelcrème met zomertruffels en gestoomde wijting met warme gazpacho.


Raúl Resino van het gelijknamig restaurant in Benicarló maakte een crème van langoustines met citroengras, bulgur en pieterman vis.  Hij presenteerde ook een tapa met gemarineerde makreel met paarse uiencrème.

Germán Carrizo en Carito Lourenço  van restaurant Fierro uit Valencia zorgden voor smeuïge rijst met eend, seizoensgebonden champignons en gerookte groenten met rozemarijn.  Verder serveerden zij ook verloren brood van horchata, fartons en tijgernoten.  En tot besluit ook een cremaet uit Valencia.

Toni Cano van restaurant Casa Toni in Paterna werd dit jaar winnaar van de beste Tapa van de regio Valencia met  L’esmorzaret, een broodje met worst van bonen met aioli van bloedworst, pekelgehakt en paprikamousse.

Manuela Romeralo, beste sommelier van de Internationale Academie voor Gastronomie, selecteerde bij elke tapa een bijpassende wijn.https://wereldtapasdag2023brussel.com/