GREOVA houdt 43e Kazenfeeest in Kasteel van Harzé

Op 26 en 27 augustus organiseert het Maison du Tourisme GREOVA de 43e editie van het Kazenfeest dat doorgaat in het park van het statige Kasteel van Harzé.  Zowel Belgische als buitenlandse kaasproducenten en zuivelboerderijen presenteren er een groot aanbod van kaas- en andere zuivelproducten.  Eregast dit jaar is de ’BoerenLeidse kaas’ van ‘De Sophiahoeve’ in Warmond Nederland.

Organisatoren van het Kazenfeest

Lange tijd waren de Waalse kazen onbekend bij het publiek. Het aanbod is nochtans zeer uitgebreid en bestaat uit meer dan 700 kazen,  zowel koeien-, geiten- als schapenkaas.  Walen zijn grootverbruikers van kaas.  80% van hen, vooral 35-plussers,  consumeert minstens een keer per week kaas.  59% van deze groep consumeert ook Waals.

  

Eregast
Na Griekenland, Frankrijk, Oostenrijk,… als eregast is het nu de beurt aan Nederland.  Theo en Jelle Warmerdam zijn de 12e en 13e generatie boerenkaasmakers die op  hun Melkveebedrijf De Sophiahoeve Blaarkop koeien kweken.  Dit oudste Nederlandse koeienras geeft de beste kaasopbrengst en uitstekende boter.  Sinds het begin van de kaasmakerij in 1615 is het recept van  de BoerenLeidse kaas met komijn nooit veranderd. BoerenLeyden is een harde komijnkaas die met de hand wordt gemaakt,  met weinig zout en een vleugje bitterheid. Hij heeft een rijke, krachtige en unieke smaak. Hij wordt gemaakt van rauwe melk volgens een voorouderlijk recept. Na een lang rijpingsproces krijgen de beste kazen het premium label BoerenLeyden Traditioneel.

Het familiebedrijf produceert ook ‘Wardammer’ 30+ kaas zonder komijn en ambachtelijke boter.  Deze boter, gemaakt van rauwe melk, heeft verschillende prijzen gewonnen. Ook de BoerenLeyden  wint elk jaar prijzen bij nationale en regionale kaaswedstrijden.

Gevarieerd Programma
Het Kazenfeest start zaterdag 26 augustus om 14 uur met de opening van de kaaskraampjes.  Om 15 uur volgt de officiële opening, gevolgd door het ‘Echos d’Aywaille’ concert. Om 19 uur sluiten de kaaskraampjes.
Zondag 27 augustus zijn de kaaskraampjes open van 12 tot 20 uur.  Om 15 uur wordt de winnaar van de kazenwedstrijd, de “Beste Keus van de Chef-Koks” bekend gemaakt, gevolgd door de prijsuitreiking van de “Speciale Grote Prijs van de Provincie Luik”. Er zijn eveneens inhuldigingen van de kaasgildes door de Commanderie des Costes du Rhône.  Gedurende het hele weekend is er ook randanimatie. 

Praktisch: Het 43e Kazenfeest in het park van het Kasteel van Harzé, een organisatie van het Maison du Tourisme GREOVA,   gaat door op 26 en 27 augustus. Toegang gratis.

Info: www.fetedufromage.be