Delhaize lanceert Belgische hummus en falafel

Liefhebbers van hummus en falafel vinden vanaf nu bij Delhaize de allereerste hummus en falafel op basis van Belgische kikkererwten.  Deze twee unieke producten kwamen tot stand door de samenwerking  tussen Ilvo, de Arteveldehogeschool Gent en Belgische produceten in  het kader van het Green Deal Eiwitshift-project van de Vlaamse overheid.

‘Kikkererwten zijn van oorsprong mediterrane peulvruchten, maar door in te zetten op de lokale teelt ervan vermijden we veel voedselkilometers. In vergelijking met dierlijke voeding reduceren we bovendien het kunstmest- en watergebruik. We onderzoeken dus hoe we de kikkererwtenteelt in Vlaanderen kunnen optimaliseren, de bereidheid van de keten om over te schakelen op lokale kikkererwten en we bekijken hoe dit op een rendabele manier kan voor elke schakel in de keten”, aldus Elena Lievens, projectcoördinator KIKET.  KIKET staat voor ‘lokale teelt van kikkererwten ontketenen’ en is een project van Arteveldehogeschool, gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij.  

Delhaize is erg blij dat het dit initiatief mag ondersteunen, dat 100% in lijn ligt met haar DNA en met het streven naar een zo groot mogelijk assortiment aan lokale en duurzame producten. “We hebben op dit moment al een erg groot assortiment van meer dan 400 verschillende plant-based productreferenties en het is onze ambitie om dit aanbod tegen 2025 minstens te verdubbelen. Op die manier willen we plant-based producten bekend maken bij het grote publiek en willen we hen enthousiast maken voor deze duurzame producten. Daarnaast is de focus op lokaal een belangrijke strategische doelstelling’, zegt Christine Decat Category Manager bij Delhaize. ‘Beter eten zit in het hart van beter leven” is altijd een kernwaarde geweest voor Delhaize en daarom zet Delhaize stevig zijn schouders onder de Green Deal rond de eiwitshift. De Vlaamse Overheid wil dat consumenten tegen 2030 60% van hun eiwitten uit plantaardige producten haalt. Daar wil Delhaize graag aan meewerken en zet daarom plant-based producten hoog op haar prioriteitenlijst’, voegt ze er aan toe. 

Limited edition
De hummus en falafel gemaakt van Belgische kikkererwten zijn momenteel in beperkte hoeveelheden beschikbaar:  er zijn 2.000 potjes Hummus (verkrijgbaar in de Delhaizes van Molière, Heverlee en Gent Watersport) en 3.000 bakjes Falafel (verkrijgbaar in alle Delhaizewinkels).