Caesarfeesten flitsen Velzeke naar de antieke oudheid

Tijdens het Open Monumentenweekend van 9 en 10 september vinden in et centrum van Velzeke opnieuw de 25-jaarlijkse Caesarfeesten plaats.  Velzeke wordt dan omgetoverd tot een Gallo-Romeinse nederzetting met een heuse ambachtenmarkt, een volksfeest en optredens van 300 internationale re-enactors.

Sinds de inhuldiging van het standbeeld van Caesar in 1873 organiseren de provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke, Stad Zottegem en Middenstand Velzeke om de 25 jaar de Caesarfeesten.  Voor die gelegenheid wordt het hele dorp teruggeflitst naar de antieke oudheid. Daar zorgen 300 re-enactors en standhouders voor.

De Caesarfeesten starten op zaterdag om 13 uur met de optocht van 100 Romeinen in volledige marsbepakking langs de Molenlos, de Paddestraat, het Romeins plein en de Doolbosweg naar het Archeocentrum.  Tussen 14 en 18 uur volgen een gladiatorengevecht, een demo van de cavalerie en een optreden van het legioen. Zondag 10 september start het programma om 10 uur met eveneens een intrede van het legioen via de Paddestraat, gevolgd door een gladiatorengevecht, een demo van de cavalerie en een optreden van het legioen.

Internationale re-enactors
Meer dan 300 internationale re-enactors afkomstig uit alle hoeken van Europa geven gestalte aan  Romeinse gladiatoren en cavalerie. Naast het Vlaamse Elfde Legioen, dat intussen bekend staat als de Romeinse soldaten in de VRT-reeks Het Verhaal van Vlaanderen, verwelkomt Velzeke ook legioenen uit de rest van België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Denemarken. Zij strijken neer aan het Archeocentrum waar ze een Romeins kamp met burgernederzetting optrekken en drildemonstraties, cavalerieoptredens en gladiatorengevechten opvoeren.
Ook op het appel zijn Caesar en Cleopatra die gestalte krijgen dankzij de medewerking van ToneelGezelschap Velzeke.

“De Caesarfeesten passen perfect bij wat wij elke dag op onze provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke doen: een breed publiek verwonderen met de rijkdom van het verleden. Maar dit weekend wordt ongeëvenaard. Dankzij ons uitgebreide netwerk verwelkomen we hier het kruim van de Europese re-enactmentscène. Mis deze unieke gelegenheid niet!” zegt gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Romeins kamp
Op het terrein van het Archeocentrum hebben de Romeinen hun tentenkamp opgeslagen dat doorlopend kan bezocht worden.  En de kleinsten kunnen zelfs opgeleid worden tot Romeinse soldaat. Op het terrein staat ook de grootste gereconstrueerde Romeinse glasoven waar glasblazers uit Europa en Amerika aan het werk zijn.  Wie dorst heeft kan terecht aan de Romeinse wijnbar of de gratis drinkwaterstand van Farys.

Volksfeest
Als je het terrein van het Archeocentrum Velzeke verlaat, kom je in het feestgewoel in het dorp. Daar tref je nog een ambachtenmarkt,  volksspelen, een programma met Keltische muziek, de fanfare en de toneelverenigingen. Ook vind je er de lokale horeca en de centrale bar van de Middenstand waar het enige echte Caesarbier in het exclusieve Caesarglas te bemachtigen is. Liever een Caesarijsje, varken aan het spit of oesters? Het kan allemaal.

Verkeersvrij Velzeke
De Caesarfeesten vinden plaats in de dorpskom van Velzeke (Romeins Plein en Doolbosweg – Zottegem) dat uiteraard verkeersvrij is. Op zaterdag 9 september van 13 uur tot middernacht en op zondag 10 september van 10 tot 18 uur . De toegang is gratis en reserveren is niet nodig. Kom bij voorkeur met de fiets en laat die achter op de fietsparking in de Doolhofweg. Kom je toch met de auto, dan kan je gebruikmaken van de gratis parkeergelegenheden.

‘Velzeke is het wel gewoon om grote evenementen te organiseren. Denk maar aan de jaarlijkse vlooienmarkt waar ook duizenden gegadigden op afkomen. Een actieve middenstand, horeca, verenigingsleven en lokaal bestuur dragen elk hun steentje bij. Daarnaast we krijgen we ook steun van de Vlaamse Gemeenschap. Het wordt een memorabele editie!’ weet Brecht Cassiman, Schepen van citymarketing Zottegem.

Praktisch: kijk op www.caesarfeesten.be voor alle praktische info of raadpleeg het Facebookevenement