ABBA from Waterloo to the World

In het Domaine de la Bataille in Waterloo loopt een tentoonstelling om de 50e verjaardag te vieren van het nummer ‘Waterloo’ waarmee de Zweedse groep ABBA in 1974 het Eurosongfestival won.  Naast een overzicht van hun carrière toont de expo tal van podiumoutfits en unieke voorwerpen.

Waterloo dat  voor Napoleon in 1815 de definitieve nederlaag betekende, leverde voor de Zweedse groep ABBA in 1974 een grandioze overwinning op van het Eurosongfestival en hun definitieve doorbraak.  Dankzij het eind  1973 geschreven nummer Waterloo, werd de groep ABBA een poplegende in de jaren 70.  Voor ABBA is ‘Waterloo’ echter meer dan een overwinning, het is het begin van een lange reeks hits die de hele wereld nog steeds neuriet. 

Met het nummer ‘Waterloo’ kon ABBA de stad, net als hun muziek,over de hele wereld laten schitteren, parallel aan de laatste veldslag van keizer Napoleon. Het Landgoed van de Slag bij Waterloo 1815 viert daarom graag dit 50-jarig jubileum met een grote overzichtstentoonstelling over deze popgiganten

Thematisch
Dankzij de spectaculaire scenografie, bestaande uit vijf thematische ruimtes, zal “ ABBA 1974-2024: From Waterloo to the World” de belangrijkste etappes uit de carrières van de vier Zweden volgen, vanaf hun solodebuut in de jaren zestig tot hun historische terugkeer. in 2021, met ABBA Voyage.
De bezoekers worden volledig ondergedompeld in het muzikale en visuele universum van de groep.
Hoewel de ABBA groep beroemd is geworden vanwege zijn muziek, synoniem voor feest, vreugde en glitter, heeft ook zijn imago grotendeels bijgedragen aan zijn succes.  ABBA is ook een look en extravagante en kleurrijke kostuums. Deze stijl staat ook centraal in de tentoonstelling, mede dankzij de Zwitserse stylist en kunstenaar Ricard Gyver die een 20-tal van zijn creaties ter beschikking stelt: identieke replica’s van de podiumoutfits van ABBA.  Naast de legendarische ABBA-kostuums, geënsceneerd en gepresenteerd via een aangepaste visuele en audiotour, kunnen bezoekers een groot aantal zeldzame of bijzondere voorwerpen ontdekken die zijn uitgeleend door Belgische en buitenlandse verzamelaars.  Het zijn accessoires, trofeeën, gouden platen, posters, merchandising,…

De tentoonstelling ‘ABBA 1974-2024’ is een uniek evenement dat niet enkel de ABBA-fans maar ook het grote publiek zal aanspreken.  De muziek van ABBA is immers nog steeds populair evenals de films en de musical ‘Mamma Mia’.

Praktisch: ABBA 1974-2024 gaat door op het Domaine de la Bataille de Waterloo, Route du Lion 1815 te 1420 Braine-l’Alleud.

Tickets en infohttps://www.waterloo1815.be/nl/expo-abba-waterloo/

Foto’s: ABBA-expo