Vier St. Patrick’s Day en de lente in Ierland

Op zondag 17 maart vieren Ieren wereldwijd hun beschermheilige St Patrick.  Deze dag symboliseert tevens het begin van de lente.  Voor toeristen is dit een ongelooflijke tijd om het ‘Smaragdgroene Eiland’ te bezoeken en kennis te maken met de cultuur, tradities, gastronomie en de ongelooflijke Ierse gastvrijheid.

St. Patrick, de beschermheilige van Ierland, werd rond 400 na Christus geboren in Groot-Brittannië.  Hij kwam op 16-jarige leeftijd als slaaf naar Ierland. Na zes slopende jaren als slavenherder in het noorden van het eiland ontsnapte hij en werd hij herenigd met zijn familie. Hij hoorde echter dat de Ieren hem riepen. Nadat hij tot bisschop was gewijd, keerde hij terug naar Ierland om de boodschap van het christendom te verspreiden.  Ierland is zeer hecht verbonden aan hun beschermheilige en daarom zijn er jaarlijks halverwege maart door heel Ierland parades en evenementen om St. Patrick’s Day te vieren.

Hoogtepunten
Dé trekpleister  in de viering van St. Patrick’s Day is Dublin, samen met het Festival Quarter bij Collins Barracks en  het Nationaal Museum van Ierland. Het is de perfecte plek om je onder te dompelen in de Ierse cultuur, tussen straatartiesten, circusacts en muzikanten. Je kunt ook in de voetsporen treden van St. Patrick door acht county’s en de uitbundige en verrassende natuur rondom kastelen, kloosters en kathedralen te ontdekken.  Je kan de tocht zowel per auto, fiets of zelfs te voet maken.  Een 132 km lang wandelpad met bewegwijzering verbindt belangrijke plaatsen in het leven van St. Patrick.  De route loopt van Armagh, de kerkelijke hoofdstad van Ierland, naar Downpatrick, waar Patrick naar verluidt begraven ligt.

Kathedraal van St. Patrick, County Armagh

St. Patrick achterna
Acteur Johnny Murphy, die al 17 jaar St. Patrick speelt op het St. Patrick’s Day Festival in Dublin, onthult een aantal hoogtepunten van het eiland en must-see bestemmingen in het voorjaar. Zodra hij zijn groene zonnebril opzet, zit Murphy in zijn rol. “Tijdens het Festival vind ik het geweldig om bezoekers van over de hele wereld te ontmoeten. Cultureel en historisch gezien hebben de Ieren graag een reden om feest te vieren. En als er geen reden is, verzinnen ze er wel een,” zegt hij.  “Toeristen waarderen deze gemoedstoestand. Ze vieren samen met ons en genieten tijdens hun verblijf van de Ierse cultuur, landschappen en tradities.”

Klein maar veelzijdig
Dublin is een kleine stad vergeleken met andere Europese hoofdsteden. Bijna alles ligt op loopafstand. Bezoek Trinity College en bewonder de bibliotheek, bekijk Dublin Castle, de thuisbasis van Bram Stoker, schrijver van Dracula, of ervaar de theater- en kunstscene van Dublin in het Abbey Theatre, het Gate Theatre of de National Gallery. De Tuin der Herinnering op Parnell Square en Dublinia, direct naast Christchurch Cathedral, laten de Vikinggeschiedenis van Dublin zien. Dublin is ook een kuststad. De DART-trein brengt je in 40 minuten naar de kliffen van Howth of maak een wandeling rond het meer in Glendalough in county Wicklow. Op twee uur rijden van Dublin kunt u County Galway verkennen, waar in het voorjaar veel lammetjes en veulens op de weiden lopen. De Wild Atlantic Way biedt vele adembenemende landschappen. En in county Kerry is de Ring of Kerry een van de meest bijzondere plekjes van het eiland, gemakkelijk bereikbaar per trein vanuit Dublin.

Info: tourismireland.com
foto’s: tourismireland.com