In het kader van Ensor 2024 loopt in het LIGO in Oostende de tentoonstelling ‘Tegenpolen’ waarbij maritiem fotograaf Mike Louagie en auteur Lien De Ruyck hulde brengen aan James Ensor en Adrien de Gerlache.

Adrien de Gerlache werd in 1866 in Hasselt geboren en was een pionier in de exploratie van Antarctica. Voor het vertrek van de Belgica-expeditie woonde de Gerlache enkele jaren in Oostende, waar hij goed bevriend raakte met James Ensor.  Ensor droeg zelfs het schilderij “De Schaatsers” (1889) op aan zijn vriend de Gerlache. 
Waarom de twee Oostendenaars elkaars tegenpool zijn  verklaart Mike als volgt:  “James Ensor heeft heel zijn leven in Oostende gewoond en is er bijna nooit weg geweest. De Gerlache woonde ook in Oostende, maar hij heeft de hele wereld gezien en dat op een heel bijzondere manier”. 
Mike Louagie heeft een passie voor zowel de Noordpool als voor Antarctica, zodat je kan stellen dat het begrip tegenpolen ook op hem van toepassing is.

Tweeluik
In het eerste deel van de tentoonstelling vertelt Lien De Ruyck over de link tussen James Ensor en Adrien de Gerlache en tussen het Oostende van de Belle Epoque en Antarctica.
In augustus 1897 vertrok de Gerlache vanuit Oostende richting Antarctica.  ‘Een pittige tocht’, weet Lien De Ruyck te vertellen: ‘In 1897 vroor De Gerlache met zijn driemaster vast op Antarctica. Noodgedwongen moest hij 13 maanden in moeilijke en donkere omstandigheden doorbrengen.  Ik vraag me af of en hoe Ensor dit avontuur zou overleefd hebben’.  Het verhaal van deze twee mythische Oostendse figuren inspireerde Mike Louagie en Lien De Ruyck voor deze fototentoonstelling.
Het tweede deel van de tentoonstelling focust op Antarctica vandaag, met een reeks indrukwekkende foto’s die Mike Louagie nam aan boord van de PONANT-schepen L’Austral en Le Commandant Charcot.
Mike Louagie, afkomstig uit Oostende en maritiem fotograaf, heeft al meer dan 10 jaar een bijzondere band met de Franse rederij.  PONANT zet zich immers al 35 jaar in voor een verantwoord toerisme en zinvolle ontdekkingsreizen. Mike en auteur Lien De Ruyck kregen de kans om de poolgebieden, en Antarctica in het bijzonder, te verkennen in het kielzog van de Belgica. Deze legendarische expeditie, geleid door Adrien de Gerlache, vond plaats tussen 1897 en 1899.

De tentoonstelling is ook een unieke gelegenheid om het LIGO,  een van de mooiste Art Nouveau-gebouwen van Oostende te ontdekken.  Het  LIGO, beter bekend als de ‘Albertschool’, is een ontwerp van stadsarchitect Achille-Emile Raoux uit het begin van de twintigste eeuw.  Dit gebouw is uitzonderlijk open voor het publiek in het kader van Ensor 2024.

Praktisch:  de fototentoonstelling ‘Tegenpolen’   in het LIGO, Ooststraat 9 te Oostende is elk weekend en op feestdagen toegankelijk van 10 tot 17u30.
Toegangsprijs: 8 euro
Tickets via: https://www.ensor2024.be/nl/activiteiten/tegenpolen-ensor-de-gerlache-exploratie-van-een-oostends-zuidpoolverhaal

frontfoto: © Mike Louagie

Expo toont Ensor & de Gerlache als artistieke ‘Tegenpolen’

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.