In het kader van zijn wereldtournee was ‘Alsace Rocks!’ in Brussel met een grote verscheidenheid aan Elzaswijnen van Maison Cattin en domaine Camille Braun, die op sublieme wijze gepaird werden aan de gastronomische creaties van chef Nicolas Scheidt, oprichter van restaurant La Buvette en bakkerij Hopla Geiss en tevens afkomstig uit de Elzas. En de Elzas speelt steeds meer in op de verwachtingen van de hedendaagse consument.
Met ‘Alsace Rocks!’ wil de Elzas een nieuwe internationale dynamiek geven aan Vins d’Alsace, en dit van Seoel tot Los Angeles, van Londen tot Tokio, van Milaan tot Stockholm. Het mag duidelijk zijn dat de Elzas meer dan ooit jong en dynamisch is en mee surft op alle trends. De Elzas blijft maar renoveren. Vanaf het wijnjaar 2021 is het verplicht dat op alle wijnen van de gecontroleerde oorsprongsbenaming AOC ‘Alsace’ en ‘Vin d’Alsace’ het suikergehalte van de wijn vermeldt op het ruglabel. Dit is een belangrijke meerwaarde die de keuze van miljoenen consumenten zal vergemakkelijken, die minder deskundige handelaars zal helpen om beter hun weg te vinden in het wijnaanbod en die foodpairings makkelijker zal maken.
Heuglijk nieuws is dat sinds 2022 de Pinot Noir eindelijk toegestaan is op twee bijzondere terroirs binnen de AOC Grand Cru: Grand Cru Kirchberg de Barr (bij Barr in het departement Bas-Rhin) en Grand Cru Hengst (bij Wintzenheim in het departement Haut-Rhin). De meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk staat natuurlijk wereldwijd bekend om haar fijne, elegante en eersteklas witte wijnen, maar ook meer en meer om haar zeer trendy rode wijnen (toch wel 10% van het areaal in de Elzas). De Elzas heeft 51 AOC Alsace Grand Cru’s (de laatste die werd geklasseerd, was Kaefferkopf in 2007). Vanaf het wijnjaar 2022 moet deze beslissing zichtbaar zijn op de labels van de rode wijnen die afkomstig zijn van deze twee prestigieuze terroirs.
Deze legitimering is in de eerste plaats een erkenning van het uitstekende werk van de makers van deze wijnen, zowel in de wijngaard als in de wijnkelder. Het is ongetwijfeld het begin van een nieuw hoofdstuk in de prachtige geschiedenis van de Elzas als wijnstreek.
In 2023 vindt de tweede editie van de wijnbeurs Millésime Alsace DigiTasting® plaats, maar ook ‘La Tournée des Terroirs’ ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de wijnroute van de Elzas. Ondertussen blijven Belgen grote fans van deze wijnstreek. De Belgische markt staat immers nog altijd op de eerste plaats van het exportpodium, vóór de Verenigde Staten! Zo was de export naar België eind juni nog maar eens met 2,2% gestegen op jaarbasis, na het recordjaar 2021 toen de verkoop met 20,5% was toegenomen ten opzichte van het driejaarsgemiddelde van 2018, 2019 en 2020. Een loyaliteit die niet onverschillig kan blijven voor de initiatieven en de voortdurend vernieuwende creativiteit in de Elzas.