Proeven van Duitse klassewijnen

Duitse wijnen krijgen sinds enkele jaren ook internationale erkenning en dat dankzij strenge kwaliteitsnormen en een nieuwe generatie wijnbouwers. Uitschieter hierbij is de Riesling, de ‚Koningin van de Duitste wijn‘.  Wij trokken  naar enkele  top-locaties om Rieslingwijn te degusteren.

Dertien wijnregio’s
Met dertien wijnregio’s staat Duitsland op de vierde plaats van de Europese wijnproducerende landen. De terreinen met een ondergrond van o.a. leisteen en vulkanisch gesteente geven de wijnen een mineralige expressie. De meeste wijngaarden liggen op zeer steile hellingen waardoor de invalshoek van de zon maximaal is en de afwatering vlot verloopt. De Rieslingdruif is een zeer flexibele druif en de enige druif die in het koele klimaat van de Moezel en de noordelijke Rijnstreek gedijt. Rieslings rijpen uitstekend vanwege de hoge zuurtegraad en sommige wijnen kunnen zelfs 30 tot 40 jaar in de wijnkelder bewaren.

P1430878

Kröv
Onze eerste degustatie staat genoteerd bij wijngoed Staffelter Hof in Kröv.  Wijnboer Gerd en zijn familie bewerken zeven hectare wijngaarden in Kröv, Dhron en Piesport. Hun grootste passie is de Riesling die zich leent voor heerlijk elegante droge menuwijnen als voor bubbelende sekt, licht zoete wijnen en de zeer verfijnde en zoete specialiteiten zoals Beerenauslese en Eiswein.  De Cuvée ‘Drei Farben Rot’ is een klassieke assemblage van de druivensoorten Spätburgrunder, Frühburgrunder en Regent. De beste rode druiven worden elk jaar in kleine houten vaten  ontwikkeld voor een rode topwijn met beperkte productie.

Staffelter Hof 2

Duizelingwekkend wijnlandschap
De wijnengaarden langs de Moezel, Saar en Ruwer zijn gelegen op zeer steile hellingen.  De steile hoek van de zoninstraling verwarmt het bodemoppervlak en de leisteenbodem kan de warmte heel goed opslaan. Op die manier kunnen de stokken beter groeien. De bloei vindt daardoor eerder plaats dan in andere gebieden, wat door een langere rijpingstijd direct van invloed is op de kwaliteit van de druiven. Op de steile helling die bij de Bremmer Calmont wijngaard zelfs oploopt tot een stijgingspercentage van 68 graden kunnen geen machines ingezet worden en moet alle werk manueel gebeuren.

P1440076

Oster
Ingrid en Berthold Oster hebben hun 3 ha grote wijngaard in het wijndorp Ürzig warop zij
78 % Riesling, 20% Pinot Noir en de rest Rubinet en Chardonnay verbouwen.  Elk van hun wijnen en mousserende wijn heeft een  uitgesproken persoonlijkheid. Hun Pinot Noir rode wijnen zijn een perfecte aanvulling op hun Rieslings. Liefhebbers die meer tijd willen doorbrengen in Ürzig kunnen terecht in het familiepension.

Oster 2

Philipps Mühle
Het wijngebeied van Philipps Mühle is 3.7 ha groot en ligt in St. Goar. Zijn vinotheek staat vlakbij de Loreley.  Ook voor hem is wijn een passie maar vooral noeste arbeid omwille van de steile helling van de wijnbergen. Het werk wordt echter beloond met wijnen van de hoogste kwaliteit. De Steilhang sec en demi-sec zijn jonge frisse dagelijkse wijnen terwijl het St. Goarer assortiment typische karakterwijnen zijn. Philipps Mühle heeft ook mousserende wijn, likeur en Riesling Tresterbrand.

Philipps Mühle 2

Wijnbank
Om liefhebbers de mogelijkheid te geven hun kostbare wijnen in de beste omstandigheden te laten rijpen, opende Christian Ress in 2009 een wijnbank in de gewelfde kelders onder zijn landhuis. De wijnbank bestaat uit drie afzonderlijke walk-in  kelders met perfecte klimatologische omstandigheden.   In totaal zijn er  223 ‘wijnkluizen’ met verschillende afmetingen. Klanten die een wijnbak huren, krijgen een chipkaart waarmee ze dag en nacht de wijnbank kunnen betreden.  De  wijnbank is professioneel uitgerust als proeflokaal met alle accessoires, mooie meubels, aantrekkelijke LED-licht accenten en subtiele muziek.  Alle wijnen die er worden opgeslagen, zijn verzekerd tegen diefstal, vandalisme en brand.

Winebank

Schätzel
In Nierstein zet de familie Schätzel zich al 650 jaar in om unieke wijnen te produceren. Hun wijngaarden staan op de steile hellingen aan de Rijn die de beste voedingsbodem zijn voor uitstekende wijn.  In de 800 jaar oude wijnkelder lijkt een museum en een heiligdom tegelijk want de unieke vaten met gebeeldhouwd  deksel bevat unieke wijnen.  Weingut Schätzel valt ook regelmatig in de prijzen. De Wijngids Gault Millau Duitsland gaf dit jaar de eerste prijs aan de Schätzel Rothenberg Silvaner (2011) en de tweede prijs aan de Schätzel Hipping Silvaner (2011).

Schätzel 4

Ook in Nierstein is wijngoed Gehring. Theo en Diana Gehring verbouwen 80 % witte wijn en 20 % rode wijn op de meer dan 27 ha grote wijngaarden.  Aan het wijngoed is ook een restaurant en gastenverblijf verbonden.

Gehring

Wijnfeesten
In de wijngebieden viert elk wijndorp minstens een wijnfeest per jaar. De eerste wijnfeesten van het jaar zijn vaak lentewijnproeverijen met wandeling door de wijnbergen. Tijdens de laatste wijnfeesten in oktober en november wordt ‘Federweißer’ geproefd. Dit is vers geperst druivensap dat begint te gisten.  Heel wat wijnboeren bieden op hun wijngoed naast de wijnproeverijen ook verblijf in gastenkamers aan zodat liefhebbers het reielen en zeilen op het wijngoed kunnen volgen.

 

Bacharach

 

Info: http://www.germany.travel