Sfeervolle kerstmarkten in Frankrijk

Vanaf half november tot begin januari hebben kerstmarkten plaats in tal van Franse steden.  De belangrijkste kerstmarkt is die rond de Parijse Champs Elysées maar het loont ook de moeite om even de Belgische grens over te steken voor enkele gezellige kerstmarkten.

Parijs bijt de spits af en opent de kerstmarkt al op 15 november. De  meest bekende kerstmarkt van de Franse hoofdstad staat tot 4 januari 2016 opgesteld tussen de Place de la Concorde en de rotonde van de Champs-Élysées.
Info: www.parisinfo.com

In Rijsel staan van 18 november tot 30 december  meer dan 80 chalets op de Place Rihour. Zij bieden  geschenkideeën, santons, versiering voor de kerstboom en feestelijke producten. Men vindt er lokale specialiteiten, maar ook ambachtswerk uit Rusland, Polen, Québec en Indiaanse voorwerpen.
Info: noel-a-lille.com

In  Amiens strijkt de kerstman neer in het stadscentrum van 20 november tot 30 december  om er net zoals vorig jaar– en dat al 18 jaar lang – een miljoen bezoekers te ontvangen. De kerstmarkt telt ongeveer 130 chalets die zich, verspreid over pleinen en straten, uitstrekken over ongeveer 2 km.  Info: www.marchedenoel.fr

Een opmerkelijke kerstmarkt is die van  Arras waar van 27 november tot 30 december  de kerstmarkt, genesteld in een bos van sparren, de Grand’Place vult met guirlandes, ambachtelijke producten, warme wijn en andere feestelijke lekkernijen.
Info: www.noelarras.com

De kerstmarkt van  Straatsburg die loopt van 27 november tot 31 december, is dit jaar aan zijn 446e editie toe.   Deze  oudste kerstmarkt van Frankrijk telt ongeveer 300 chalets, verdeeld over 11 sites in het stadscentrum.  Straatsburg gaat er prat op dat hun kerstmarkt al voor de tweede opeenvolgende keer als  ‘Beste kerstmarkt van Europa’ erkend werd.
Info: noel.strasbourg.eu

Een opmerkelijke kerstmarkt is die van Montbéliard die doorgaat van 28 november tot 24 december en opgesteld staat aan de voet van de Saint-Martin tempel.  Rond dit oudste gebouw van de stad dat in 1601 opgetrokken werd voor de protestantse cultus  openen 160 handelaars en ambachtslui hun kraampjes met fijne vleeswaren, eendenlever, chocolade, biscuits, maar ook hoeden, sjerpen, juwelen, aardewerk, kaarsen, glaswerk, schilderijen… Deze 29e heeft Schotland als eregast met emblematische producten zoals de kilt, wollen artikelen en gastronomische producten: haggis (pens van schapenorganen), cullen skink (dikke vissoep), fudge (snoep), bieren en natuurlijk ook  whisky.
Info: www.lumieres-de-noel.fr

 

Info: www.rendezvousenfrance.com

foto: Kerst in Rijsel © Office de Tourisme et des Congrès de Lille