Mariette Withages schrijft over paarden en koken

Boeken over paarden bestaan er genoeg maar geen enkel kan tippen aan ‘Er staat een paard in mijn keuken’ van dressuurspecialiste Mariette Withages. In deze unieke publicatie staan naast verhalen en anekdotes over paarden ook gerechten met een link naar paarden. De vele prachtige foto’s van topfotograaf Bart Herreman maken van dit boek een ideaal geschenkboek dat thuis hoort in de boekenkast van elke liefhebber van paarden en gezellig tafelen.

Van Orlov tot boek
Door haar verschillende functies in de wereld van de paardendressuur is Mariette Withages vaak onderweg. Tijdens een vlucht naar Melbourne las ze een boek over tsarina Katharina de Grote die na de moord op haar echtgenoot een relatie begon met één van de broers Orlov. Kort daarna jureerde Mariette in Rotterdam waar Dr. Reiner Klimke met zijn zwarte orlovhengst Biotop deelnam. En enkele weken nadien werd er op een diner met vrienden ‘kalfsgebraad à la Orlov’ geserveerd. Dat de naam Orlov drie keer kort na elkaar en in verschillende situaties opdook, zette Mariette aan het zoeken. Dit nader onderzoek leverde verrassende ontdekkingen op rond de relatie tussen geschiedenis, gerecht en paard. Daarenboven bleek dit niet de enige ontdekking te zijn en zo verzamelde de auteur tijdens haar vele reizen rond de wereld een waaier aan historische verhalen en recepten waarbij paard en recept een boeiende duo-rol spelen. De gerechten zijn meestal niet onbekend want iedereen heeft wel eens ‘Huzarensalade’, ‘Wienerschnitzel’, ‘Kip Marengo’, ‘Kreeft à l’Americaine’, ‘Wellingtongebraad’ of ‘Konijn op de wijze van Camargue’ gegeten maar niemand heeft wellicht ooit de link gelegd tussen deze gerechten en paarden. Vanuit deze bonte verzameling informatie die Mariette Withages verzamelde, groeide de idee om een boek te schrijven. Een toevallige ontmoeting bracht Mariette in contact met een uitgever en een topfotograaf.

Van aperitief tot dessert
‘Er staat een paard in mijn keuken’ werd luxueus uitgegeven bij Fondazione Emilio Bernardelli Editore in Milaan en verscheen eerst in een Engelstalige versie. Het boek telt 374 blz. en presenteert in 10 hoofdstukken 88 verhalen en 100 recepten. De hoofdstukken gaan o.a. over de anatomie van het paard, snelheid en uithoudingsvermogen, oorsprong van diverse rassen, ruiters met naam en faam, legendarische paarden, stoeterijen, tradities en spelen, … De 100 recepten, van aperitief tot dessert, zijn afkomstig uit de ‘regionale’ keuken die de auteur optekende tijdens haar vele reizen en nadien thuis zelf uitprobeerde en uitschreef. Het boek is tevens een uniek kijkboek door de vele foto’s die de in Kapellen geboren maar in Milaan wonende topfotograaf Bart Herreman maakte. De tekeningen in het boek zijn afkomstig van Raymond Withages, echtgenoot van Mariette en eveneens gereputeerd coach en lesgever dressuur.

Info: ‘Er staat een paard in mijn keuken’ door Mariette Withages bestaat in een Engelse, Nederlandse en Franse versie. Het boek is verkrijgbaar via www.Amazon.com en in de betere paardensportwinkels en boekhandels. Kostprijs 50 euro.