Hopscheuten, het witte goud van Poperinge  

De Poperingse hop is nog steeds de basis voor heel wat lekkere bieren.  Een ongekende lekkernij van de hopplant zijn echter de hopscheuten die enkel van begin maart tot eind april in de streek van Poperinge tot culinair hoogtepunt verheven wordt.

Uniek
Poperinge is de enige plaats van de hopproducerende regio’s waar hoppescheuten tot een exclusieve gastronomische lekkernij verheven wordt. Vroeger waren de jonge uitlopers van de hopplanten enkel  beschikbaar van half maart tot begin april. Afhankelijk van het weer,  legde de hopboer in maart eerst de wortelblokken bloot, waarna de scheuten met de hand konden geplukt worden. Door de arbeidsintensieve teelt en omdat slechts een klein deel van deze uitlopers kan gebruikt worden, behoren hopscheuten tot  ’s werelds duurste groente.  Om het culinair genot te verlengen,  werden technieken voor serreteelt ontwikkeld zodat met Kerstmis reeds de eerste  hopscheuten aan 1000 euro per kg aangeboden worden.  Bij de serreteelt worden de hopwortelblokken in de grond ingebed en bedekt met een 10 cm dikke grondlaag. Door bodemverwarming  bekomt men na ongeveer 208 dagen de dikke, witte hopscheuten.

Maand van de hopscheuten
In 2008 startten Toerisme Poperinge en Horeca Poperinge met een het  Hopscheutenfestival dat ondertussen de naam kreeg van ‘Maand van de Hopscheuten’ en waarbij elf chefs van half februari tot eind maart hopscheuten serveren.  Elke chef maakt een eigen suggestie met hopscheuten. Door de beperkte periode is het raadzaam om tijdig een tafel te reserveren want de hopscheuten worden kraakvers aangeleverd.

Naast het culinair genieten in restaurants kunnen liefhebbers ook deelnemen aan een culinair doe-het-zelf atelier waarbij zij elke zaterdag in maart zelf aan de slag kunnen en hopscheuten kunnen plukken op het veld. Nadien tonen chef Kris Pollentier en gastvrouw Carmen Logie van Manoir Ogygia hoe de hopscheuten klaargemaakt worden. Maximum 25 personen kunnen aan dit atelier deelnemen.  Zij genieten ook van een viergangenmenu . Onder leiding van een gids wordt ook een bezoek gebracht aan het Hopmuseum.

hopscheuten met zalm

 

Houblonesse streekproducten
Sowepo, de sociale werkplaats in Poperinge, verwerkt hopscheuten en de resten ervan in eigen producten onder de naam Houblonesse.  Deze puur artisanale producten werden ontwikkeld in samenwerking met  het IWT en Katho-Vives.  Het gamma bestaat uit  Houblonesse confituur, Houblonesse jenever, Marc de Houblonesse,  Houblonesse karamellen, Houblonesse karamelsaus, Houblonesse pralines en Poperingse Houblonesse spletters. Hun Keikop kaas die ontwikkeld wordt door kaasboerderij ’t Groendal en Katho-Vives, behaalde in 2013 brons op de World Cheese Awards.

houblonesse

Hopscheutenhappening
Keurbroederschap De Witte Ranke organiseert op donderdag 24 maart, zaterdag 19 en 26 maart en zondag 20 maart de Hopscheutenhappening waarbij deelnemers na voorafgaand inschrijven een bezoek brengen aan een hopboerderij en van de hopboer zelf alles vernemen over de hopteelt. Zij genieten ook van een degustatiemenu in een Poperings gastronomisch restaurant. Tot slot is er nog een stadswandeling en een afscheidsdrink in het stadhuis van Poperinge.

Info: toerisme@poperinge.be  of via bart.wemaere@scarlet.be; tel. 057/339035; www.hopscheuten.be