Penshurst Place and Gardens, de oudste privé-tuin

Elke tuin is uniek maar wat Penshurst Place and Gardens zo apart maakt is het totaalplaatje met het prachtig landschap, het imposante kasteel en de 11 ha grote tuin waarvan de verschillende thematuinen afgebakend zijn door taxushagen.  De blikvanger van de tuin is de Union Jacktuin die in juli in volle bloei staat.

Bronnen uit 1346 verwijzen al naar de tuinen van Penshurst Place. De 11 hectare grote ommuurde tuin dateert echter van 1580 maar heeft dankzij diverse restauraties nog niets van zijn grandeur verloren.  Niet minder dan 1 mijl taxushagen delen de tuin in verschillende tuinkamers
Langs de enige overblijvende Garden Tower uit 1392 komen bezoekers in de  16e – eeuwse Italiaanse tuin die vlak voor het kasteel ligt zodat de bewoners hem vanuit het woongedeelte konden bewonderen.   Centraal in deze tuin is de ovale vijver met waterlelies met daarin een klassiek  standbeeld.  In de aanpalende Heraldic Garden staan kleurrijk geschilderde palen met daarop de heraldische dieren die symbool zijn van de familie Sidney en hun aanverwanten. Lavendel  en salie vormen als het ware een tapijt voor dit kleurrijk schouwspel. In de rozentuin staan meer dan 2000 rozen.  De perken met roze rozen worden omboord met twee rijen witte rozen.  De zilverkleurige blaren van de ezelsoor laten deze kleurencombinatie mooi tot hun recht komen.

Via de Jubilee Walk kom je in de kleine Magnolia Garden met het beeld van Naiad ter nagedachtenis aan Jacqueline Viscountess De L’Isle, de moeder van de huidige Viscount de L’Isle.
De boomgaard met de appelbomen die gesnoeid zijn in de vorm van een paraplu, is vooral in het voorjaar een uniek zicht door de appelbloesems en de duizenden witte en gele narcissen.

 

 

Langs Diana’s Bath, een middeleeuwse visvijver, gevuld met kleurrijke waterlelies kom je via Coronation Walk in de Union Flag Garden waar rozen en lavendel de Britse vlag tot leven brengen. Onze gids vertelt dat je de vlag zelfs vanuit een overvliegend vliegtuig kan zien. Wij zijn jammer genoeg te vroeg want de rozen en de lavendel bloeien nog niet… Doorheen de tuin zijn er zijn tal van rust-en picnicgelegenheden en er is ook een avontuurlijke speeltuin voor de kinderen. Langs de lanen met bloeiende tulpen, sneeuwklokjes en narcissen komen we aan de Nut Garden en door de Garden Tower belanden we aan het kasteel

Imposant kasteel

Het imposante kasteel dateert uit 1341 en is sinds 1552 eigendom van de familie Sidney.  Wij hebben nog even tijd en slaan een bezoek aan het huis dus niet over.  We lopen door de Baron’s hall, de Long Gallory, de State Dining Room, Queen Elisabeth Room en bewonderen ondertussen de prachtig ingerichte kamers met een opmerkelijke collectie wandtapijten, schilderijen, meubels en porselein.

Info: www.penshurstplace.com

dag 4: Hever Castle