20ste bloementapijt huldigt Belgisch-Japanse vriendschap

De 20ste editie van het bloementapijt dat van 12 tot 15 augustus de Brusselse Grote Markt siert,  staat in het teken van 150 jaar Belgisch-Japanse vriendschap.

Japan en België vieren dit jaar de 150ste verjaardag van diplomatieke relaties, die startten in 1866 met het Verdrag van Vriendschap, Handel en Scheepsvaart. Ter gelegenheid van dit bijzondere jaar, is Japan het onderwerp van het bloementapijt dat van 12 tot en met 15 augustus op de Grote Markt ligt. “Het bloementapijt is een ode aan de natuur in de rijke Japanse traditie met de talrijke talisman-geluksbrengers: bloemen, vogels, de wind en de maan staan allemaal symbool voor de natuurlijke schoonheid, de Koi (Japanse karpers) vertegenwoordigen kracht en groei; naaldbomen en bamboes staan symbool voor goede voortekenen; en de kersenbloesems zullen ook niet ontbreken!” verduidelijkte Masafumi Ishii, ambassadeur van Japan in België.

1800m2 bloemenpracht
Het 20ste bloementapijt, geïnspireerd op de Japanse elegantie, is een ontwerp van de Belgische grafische ontwerper Mark Schautteet en de jonge Japanse designer Fujie Suzuki. Het bloementapijt zal 75 m lang en 25 m breed zijn en zal 600 000 begonia’s tellen, maar ook dahlia’s, diverse grassoorten en gekleurde schors. De uitvoering ervan vergde twee jaar voorbereiding: de honderdduizenden snijbloemen die nodig zijn voor het tapijt moeten immers heel lang op voorhand gereserveerd worden. De bloemen moeten vers blijven en vier dagen lang schitteren. Daarom worden de bloemen net voor de opening gelegd door een honderdtal vrijwilligers. Zij baseren zich hiervoor op een tekening op ware grootte die op de kasseien van de Grote Markt neergelegd wordt. De  inhuldiging op 12 augustus zal gepaard gaan met een klank- en lichtspel terwijl de Italiaanse opera “Madame Butterfly” van de beroemde componist Giacomo Puccini over de Grote Markt weerklinkt.

Praktische info:  Het Bloementapijt zal de Brusselse Grote Markt sieren op 12, 13, 14 en 15 augustus 2016. Het is toegankelijk voor het publiek op 12 augustus van 13u tot 17u30 en op 13, 14 en 15 augustus van 10u tot 22u. De inhuldiging en het klank- en lichtspel vinden plaats op 12 augustus om 22u. Het tapijt is best in al zijn schoonheid te bewonderen van op het balkon van het Stadhuis. Bezoek mogelijk van 10u tot 22u. (Laatste toegang om 21u30) Toegangsprijs: €5. Gratis toegang voor kinderen jonger dan 10 jaar. www.flowercarpet.brussels