De Renaissance herleeft tijdens het Carolus V Festival

Tot september is Brussel in de ban van de vijfde editie van het Carolus V Festival dat het patrimonium  en de Europese geschiedenis van de 16de eeuw in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de kijker zet. Het hoogtepunt is de Ommegang die op 5 en 7 juli door het centrum van Brussel trekt en de Renaissance laat herleven. 

Keizer Karel en Brussel
Keizer  Karel regeerde over onze gewesten van 1515 tot 1555.  Het merendeel van zijn tijd bracht hij door in Brussel dat hij tot machtscentrum van zijn onmetelijke rijk maakte. Het was trouwens in de grote aula van zijn paleis in Brussel dat hij op 15-jarige leeftijd meerderjarig werd verklaard en uitgeroepen werd tot vorst van onze gewesten.  Hier kondigde hij ook zijn aftreden aan ten gunste van zijn zoon  Filips  II.  Sommigen beschouwen Keizer Karel als een voorloper van de Europese eenmaking.

Zeer gevarieerd Carolus V festival
Sinds 2012 stellen Visit Brussels samen met de Ommegang en de Coudenberg een toeristische programmatie samen rond het thema van Keizer Karel en zijn tijd.  Dit festival moet de naambekendheid en de nationale en internationale uitstraling van Brussel op gebied van cultuur en erfgoed versterken. Het programma van het Carolus V Festival wordt met het jaar  uitgebreider en omvat zowel tentoonstellingen als workshops, concerten, banketten, geleide bezoeken en wandelingen. Tijdens elke activiteit herbeleven de deelnemers een markant aspect of een opvallende episode uit het leven ten tijde van Keizer Karel. Ze ontdekken er o.a. de verborgen schatten in de coulissen van de Ommegang, de geheimen van het Broodhuis of de versterkingen van Middeleeuws Brussel.

De Ommegang, het imposante hoogtepunt
Een ommegang is een religieuze processie waarbij beelden en relikwieën van heiligen meegedragen worden. In Brussel was dit in de 16e eeuw een prestigieus evenement zodat de Brusselaars ervoor kozen om deze ommegang ook te organiseren voor het onthaal van Keizer Karel toen deze in 1549 zijn zoon Filips aan de Brusselaars kwam voorstellen.  Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van België herrees deze processie terug uit haar as.  Sindsdien trekken op de eerste donderdag van juli en de dinsdag die eraan voorafgaat zowat 1.400 figuranten ’s avonds door het centrum van Brussel. De koets van Keizer Karel vertrekt op 5 en 7 juli omstreeks 20 uur op het Koningsplein. In een laan van het park vertrekt een gedeelte van de stoet om 20u50 naar de kerk van de Zavel met het oog op de historische plechtige beloften en eedafleggingen ten tijde van Keizer Karel. De bezoekers zijn er getuige van de historische reconstructie van de processie rond de kerk, waarna de hele stoet door de straten van Brussel naar de Grote Markt trekt. In deze stoet komt de Renaissance weer even tot leven.  De koets van Keizer Karel en zijn hofhouding – samengesteld uit muzikanten, dansers, ridders, wachters, vaandeldragers e.a. –  schrijdt door de straten van de stad. Zoals ieder jaar, wordt daar een groots spektakel opgezet rond de bekendste personages uit die tijd. In de marge van dit grootschalig evenement wordt een middeleeuws dorp opgebouwd, met een middeleeuwse markt, steekspelen en een workshop kruisboogschieten.

ommegang 2014

Leuke familiale activiteit
Het Carolus V Festival richt zich ook tot gezinnen met de ondergrondse speurtocht: “Op zoek naar de schat van het Gulden Vlies” die loopt van 1 juli tot 28 augustus en waarbij de kleine keizer Kareltje aan de stoere ridders en prinsessen vraagt om de code te kraken van zijn schatkist waarin de ketting van de orde van het Gulden Vlies ligt.  Wie de code vindt en de schatkist kan openen, wordt door Kareltje beloond! Reserveren verplicht via www.coudenberg.com

coudenberg expo1

Een Renaissancebanket
Tot 28 augustus loop in de keukens van de Aula Magna van het Coudenbergpaleis de tentoonstelling “Een Renaissancebanket”. Banketten waren in de 16e eeuw een uiting van de prinselijke macht, een politieke daad. Gasten verschenen op het appel, liepen er in de kijker en schoven de voeten onder tafel. Tijdens de Renaissance kreeg tafelkunst een nieuwe dimensie. De gastheer hoopte tijdens rijkelijke festijnen met de meest spectaculaire bereidingen indruk te maken op zijn gasten.  Schilderijen, een wandtapijt van grote waarde, edelsmeedwerkjes, keramiek en kunstvoorwerpen uit de Belgische collecties laten de bezoekers kennis kunnen maken met de zeden, de etiquette en de culinaire technieken aan het Hof. Sommige van deze stukken worden voor het eerst getoond aan het grote publiek. De tentoonstelling vloeit voort uit een samenwerking tussen het kasteel van Boussu (Gy Seray Boussu) en de Coudenberg. Ze verenigt objecten van verschillende Belgische instituten en privécollecties.
Info en reservaties: capcarolus@gmail.com

Info

www.carolusfestival.brusselswww.coudenberg.com;  www.ommegang.be