Mesheften, een Zeeuwse zilte zaligheid

Zeeland is bekend om zijn mosselen, oesters en de Oosterscheldekreeft.  Minder bekend maar minstens even zo lekker zijn de mesheften die in de Zeeuwse delta gevangen worden en vooral in zuiderse landen zeer gegeerd zijn. Een keurmerk en promotiecampagnes moeten ook de Nederlandse consument overhalen om mesheften te eten.

Uniek streekproduct
Mesheften, ook wel scheermessen genoemd zijn langwerpige smalle schelpen met een bruinachtige kleur die in de zeebodem van de west- en zuidkust van Europa leven.  De schelpen die ongeveer 3 cm hoog en 16 cm lang zijn, staan tien tot vijftien cm diep in het zand op de zeebodem. Doordat ze heel dicht bij elkaar staan, moeten mesheften zeer voorzichtig geoogst worden om ze niet te beschadigen. Mesheften werden rond 1980 voor het eerst ontdekt aan de Belgische en Franse kust. Mesheften worden zowel vers levend als diepgevroren geleverd en worden voor 80% geëxporteerd naar Zuid-Europese landen. De mesheftenvisserij is MSC gecertificeerd en kreeg het label Zeker Zeeuws.

tn_mesheften

Geen sant in eigen land
De Nederlandse consument is echter niet wild van mesheften en daarom trokken de mesheftenvissers met hun schelpen naar het zuiden.  Met het keurmerk duurzame visserij probeert men ook de Nederlandse consument warm te maken voor hun eigen streekproduct. Promotiecampagnes voor scheermessen en kookdemonstraties voor restauranthouders zorgden dat de afzet in Nederland lichtjes steeg.  Bij ons vindt men bosjes of mandjes mesheften steeds vaker in de visafdeling of de viswinkel.  Mesheften kunnen gekookt worden (3 minuten!) of kort geroerbakt.  Hun vlees is iets steviger dan mosselen en de smaak doet wat denken aan inktvis. Ze zijn uitermate geschikt als voorgerecht, als hapje bij een aperitief of als toevoeging bij pasta’s of andere gerechten.
Boek
Zeeland is een provincie van zilt en zoet. Naast oesters, kreeft en mosselen heeft Zeeland ook aardappelen, bessen, zilte groenten,… Gastronomie in Zeeland is onlosmakelijk verbonden met de natuur,  de grond, de bron van de producten en de cultuur. Culinair journaliste Tanja van den Berge zwierf samen met Annette van Ruitenburg, expert op het gebied van streekproducten en met landschaps- en culinair fotograaf Ruth de Ruwe langs de Zeeuwse eilanden om alle lekkers te inventariseren en te  vereeuwigen in het boek “Zilt Zoet Zeeland”.  Naast tal van verhalen van producenten en chefs die dagelijks met dat lekkers werken, staan er ook recepten in die elke thuiskok – ook de Belgische!- kan bereiden. De auteur putte inspiratie uit de lekkere gerechten die ze in de Zeeuwse restaurants proefde. In “Zilt Zoet Zeeland” staan er recepten met mosselen en zeekraal maar ook met zwarte bessen, walnoten, brood, wijn en bier.   “Zilt Zoet Zeeland”, een prachtig gebonden reis-, kook- en fotoboek is een uitgave van Fontaine Uitgevers Hilversum. Het boek telt 256 pagina’s en kost 39,95 euro. www.fontaineuitgevers.nl.

tn_annette en tanja