Balegemse jenever basis van unieke Steam Gin

Steam Gin is de nieuwste telg in de ginwereld. De nieuwkomer dankt zijn ontstaan aan de samenwerking tussen de Balegemse jeneverstokerij Van Damme, Small Distillery uit Lede en de Aalsterse likeurstokerij VdS.

De gin hype is over zijn hoogtepunt maar toch is gin nog niet afgeschreven. Gin blijft immers dé favoriete spirit voor de bereiding van cocktails.  En échte liefhebbers blijven steevast op zoek gaan naar andere smaken.  Kurt De Smet en zijn collega Lu Putteman van Small Distillery uit Lede  droomden reeds jaren van hun eigen gin.  Zij wilden vooral een gin met een typische afdronk op de markt brengen.  In hun zoektocht naar de juiste smaak  belandden  ze bij jeneverstokerij Van Damme.  “Dominique en Ludo runnen één van de laatste warme landbouwstokerijen in de Benelux die van de korrel tot de borrel gaan. Ze stoken artisanaal met een originele stoommachine van 1862 die uitsluitend draait op kolen. Net dat ambachtelijke gaf de doorslag voor onze keuze. De stookinstallatie inspireerde ons voor de naam Steam Gin” verduidelijkt Kurt De Smet.

Volle smaak
Het artisanale basisdistillaat afkomstig van een 19e-eeuwse stookinstallatie aangedreven door stoom zorgt voor een volle en intense smaak. De fermentatie in open lucht draagt bij tot het unieke karakter van deze gin. Kurt en Lu werkten twee jaar om het gewenste distillaat te verkrijgen. “We experimenteerden met citrus, kweepeer, lindebloesem, korenbloemen en heel wat kruiden tot de samenstelling aan onze verwachtingen voldeed. De volle smaak is die van het distillaat van Van Damme en de blending en de botteling gebeurde bij Stokerij VdS in Aalst”, vertelt Kurt die al 25 jaar ervaring heeft in degustaties.  Niet enkel het basisdistillaat  verkregen uit een speciale graanmengeling maar ook de lindebloesem, de korenbloemen en de kweeperen komen rechtstreeks van de boerderij. Het korianderzaad, de kardemon en een mengeling van pepers en jeneverbes vervolledigen het smaakpalet. Het evenwichtige gebruik van verschillende met zorg geselecteerde kruiden en de perfecte balans met de citrus-achtigen geven specifieke accenten in geur en smaak.  Steam Gin is een soepele gin met verschillende smaaksensaties en een heerlijk lange en subtiele afdronk. Steam Gin is uiterst aangenaam om puur te degusteren en om te gebruiken in cocktails.

Genummerd
De eerste batch Steam Gin leverde 438 genummerde flesjes van 50 cl op. De eerste 38 flesjes zitten in een nostalgisch luxekoffertje met twee glazen, gin tonics en ginaccessoires. Steam Gin kost 44 euro en is verkrijgbaar bij Stokerij Van Damme, in speciaalzaken en online via info@steamgin.be of kurt-desmet@telenet.be. Voor een fles betaal je 44 euro.