“Denderstreken” gidst fietsers langs bruisende Dendersteden

Met de start van het fietsseizoen lanceert Toerisme Oost-Vlaanderen de fietsgids “Denderstreken” die toeristen uitnodigt om via vijf routes tussen Dendermonde, Aalst, Ninove, Geraardsbergen en Ath kennis te maken met de bruisende Dendersteden en de dorpen in de omringende vallei.

Belevingsgidsen
“Denderstreken” is de vijfde gids die Toerisme Oost-Vlaanderen uitgeeft ter promotie van het fiets- en wandeltoerisme in de provincie. De reeks startte in 2016 met “In het spoor van de schilderachtige Leie”.  Vorig jaar volgden “Oeverlopen” en “Koplopen” en begin dit jaar verscheen “Grensgevallen”.  Deze belevingsgidsen kaderen in de nieuwe aanpak van Toerisme Oost-Vlaanderen inzake fiets- en wandelproducten. In elke gids staan vijf nieuwe routes rond één geografisch of ander sterk thema. De routes worden telkens verrijkt met heel veel extra randinformatie en praktische tips.

Van monding tot bron
“De keuze van de Dender als overkoepelend thema voor “Denderstreken” ligt voor de hand. De rivier verbindt als een natuurlijk groen-blauw snoer van 65 km lang steden en dorpen met het omliggende landschap van meersen, bossen en parken. Dat maakt de Dender quasi een letterlijke leidraad voor wie graag deze streek wil verkennen “ verduidelijkte Eddy Couckuyt, gedeputeerde voorzitter Toerisme Oost-Vlaanderen.  De Dender ontspringt in het Waalse Ath, maar stroomt voor het grootste deel door Oost-Vlaanderen en mondt uit in de Schelde. “Denderstreken” is de eerste gids in de reeks die de focus legt op Scheldeland en een stukje Vlaamse Ardennen. De vijf routes leiden langs de Dender in beide regio’s, door en in de buurt van de vier trotse Dendersteden Dendermonde, Aalst, Ninove en Geraardsbergen. Omdat de Dender ontspringt in het Waalse Ath wordt ook een ommetje gemaakt naar dit mooie Waalse vestingstadje. Elk van deze steden zijn verbonden door een verhard jaagpad waarlangs het heerlijk rustig fietsen is, van knooppunt naar knooppunt.

Toperfgoed
De hele Dendervallei in Scheldeland en de steden in de Vlaamse Ardennen ademen geschiedenis en cultuur.  In  Aalst zijn dat de Belforttoren van het oud Schepenhuis, in Dendermonde het Belfort en het Sint-Alexiusbegijnhof, in Ninove de Koepoort en in  Geraardsbergen het oudste Manneken Pis.  Maar ook van feestvieren kennen ze wat in de Denderstreek. Dendermonde heeft zijn Ros Beiaard en zijn reuzenommegang Katuit, Aalst zijn vermaarde carnaval, Geraardsbergen zijn Krakelingen en Tonnekensbrand en ook Ninove viert carnaval.  Daarenboven zijn zowel de Ros Beiaardommegang als Aalst Carnaval, het Krakelingenfeest, Tonnekensbrand en het eeuwenoude volksfeest Ducasse in Ath opgenomen in de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.  Daarnaast is de Denderstreek ook het historische land van de hop en van het kaatsspel dat hier nog fervent beoefend wordt.

Handige gids
Na een korte voorstelling van de regio wordt ruime aandacht besteed aan de vijf lusvormige fietsroutes . Van elke fietsroute is er een overzichtskaart met aanduiding van de knooppunten en de bezienswaardigheden. In de daaropvolgende routebeschrijving worden bezienswaardigheden met een foto en korte beschrijving voorgesteld.  In “Proef” worden streekproducten voorgesteld en wie langer in de regio wil blijven, vindt ook tips voor logies, shop- en wandeltips. Elke route wordt afgesloten met een persoonlijk verhaal van een ambassadeur.

Praktisch: De fietsgids “Denderstreken” telt 94 pagina’s, kost 6 euro en is te koop in de diensten voor toerisme van de Dendersteden en kan online besteld worden via www.tov.be/denderstreken