Alpes French South, een droombestemming voor wintersporters

De Zuidelijke Alpen zijn bij ons quasi onbekend omdat ze in de schaduw staan van andere Franse skigebieden. Om zich sterker te profileren scharen de zuidelijke regio Provence-Alpes-Côte d’Azur en de drie Alpendepartementen Hautes-Alpes, Alpes-de-Haute-Provence en Alpes Maritimes zich voortaan achter de naam Alpes French South.

Uitstekende sneeuw
Met een gemiddelde hoogte van 1000 m boven de zeespiegel en verschillende toppen van meer dan 4000 m hoog, biedt Alpes French South sneeuw van uitstekende kwaliteit. De drie Alpendepartementen Hautes-Alpes, Alpes-de-Haute-Provence en Alpes Maritimes beschikken over meer dan 2.500 kilometer skipistes en 1.200 kilometer langlaufpistes.  De ‘grote skigebieden’  hebben uitdagende pistes en bieden alle vormen van wintersport aan, gaande van skiën tot langlaufen, snowboarden en ski-tochten.  De ‘natuur-ski-oorden’ liggen in een authentieke omgeving met adembenemende landschappen, vaak in combinatie met een makkelijke vorm van skiën in harmonie met de natuur. Langlaufen, ski-tochten en nordic walking spelen hier de hoofdrol. De ‘skidorpen’ zijn ideaal voor groepen en familievakanties. Vaak hebben ze hun authentiek karakter en de gezellige zuiderse sfeer behouden.

Serre-Chevalier©M.Raynaud

 

Hautes-Alpes
Het departement Hautes-Alpes ligt in het oosten van Frankrijk, tegen de Italiaanse grens aan.  Hautes-Alpes is dunbevolkt en heeft naast de vele kleine bergdorpjes drie steden: Gap, Briançon en Embrun de enige steden. Het departement Hautes-Alpes heeft 1.538 kilometer skipistes die ontsloten worden door 373 skiliften. De skigebieden in deze regio beschikken over lange afdalingen, waardoor je er geweldige dagen in de sneeuw kunt beleven.
De lijst met de beste skigebieden in Hautes-Alpes wordt aangevoerd door Serre Chevalier (1200- 2800m) met zijn uitzonderlijke skipistes, uitmuntende diensten, een Club Med, een uitgebreid hotelaanbod en een groot aantal après-skigelegenheden, zoals Les Grands Bains. La Grave-La Meije ligt op 3500 m waardoor skiërs ook genieten van een uniek panorama van 360°.  Het 2800 m hoge Montgenèvre heeft 400 km skipiste en je kan er ook skiënd de grens met Italië oversteken. Van middelgrote omvang zijn de skigebieden van Puy Saint-Vincent, Risoul, Vars, Dévoluy, La Joue du Loup, Les Orres, …  Orcières Merlette 1850 is door zijn ‘Famille Plus’ label hét skigebied bij uitstek voor families.

Orcières

Alpes-Maritimes
De regio Alpes Maritimes bevindt zich op een unieke locatie want de Alpentoppen lopen uit in de Middellandse Zee. Welk skigebied je ook kiest, je bent met de wagen nooit verder dan 1,5 uur van de Middelandse Zee.
Alpes-Maritimes heeft 300 dagen per jaar zon.  Geen grijze sneeuwlucht dus maar een staalblauwe hemel met een stralende zon tijdens het skiën. Daarenboven kan je er ’s morgens skiën,  ’s namiddags neerstrijken op een zonnig terrasje en ’s avonds genieten van een après-ski. De skigebieden in Alpes Maritimes zijn geschikt voor allerlei wintersporten  van alle niveaus. Naast skiën kan je er snowboarden maar ook ijsklimmen op bevroren watervallen, tochten maken met de hondenslede, sneeuwschoentochten, racen op het ijs of bergtochten maken en authentieke middeleeuwse dorpen ontdekken.  Het departement Alpes-Maritimes heeft 460 km skipiste die ontsloten worden  door 94 skiliften.   De skigebieden zijn minder bekend en dus ook rustiger  terwijl je toch kunt genieten van de uitstekende faciliteiten en de gezellige zuiderse sfeer.
Alpes Maritimes heeft drie internationaal befaamde skigebieden en twaalf familieskigebieden.Aan de top staat het freestyle skigebied Isola 2000 met de hoogste skipistes van de regio.  Skiërs krijgen vanaf de Cîme de Sistron een uniek zicht op de Middellandse Zee. De skigebieden Valberg en Auron liggen vlakbij het Nationaal Park Mercantour waardoor skiërs ook genieten van een uitzonderlijk panorama.

Alpes-de-Haute-Provence
Het departement Alpes-de-Haute-Provence beschikt over 447 kilometer piste en de  skigebieden worden ontsloten door 113 skiliften ontsloten. Het alpineskigebied van Pra Loup heeft moderne installaties en zones voor alle niveaus, van pistes voor beginners en speelse routes in openlucht tot de sportieve afdalingen van Espace Lumière. Val d’Allos bij de bronnen van de Verdon, omvat de twee skigebieden Le Seignus en La Foux.
Le Sauze is een van de oudste skigebieden van Frankrijk. Dit vintage skigebied straalt nog de gulle, Zuid-Franse mix van zon, gezelligheid en dolce vita uit.

sneeuwschoen-wandelen in Saint-Paul-sur-Ubaye

Gezellig verblijven
Het skiseizoen in Alpes French South begint op 15 december en duurt tot eind april. Tussen de openings- en slothappening biedt Alpes French South tal van leuke activiteiten en sportieve events. Ook in de kerst- en eindejaarsperiode doet elke wintersportplaats een inspanning om een magische en gezinsvriendelijke sfeer te creëren. Alpes French South verwent ook op gastronomisch vlak met een heerlijk gamma streekproducten. En wat de verblijfsmogelijkheden betreft biedt de regio een gevarieerde keuze voor zowel individuelen als voor families en groepen.

Info: www.purealpes.com