Welke impact heeft de Brexit op mijn reis naar UK?

Terwijl politici nog steeds onderhandelen over de Brexit, vragen heel wat UK-lovers zich af of hun geplande reis naar het UK kan doorgaan of niet.

Benodigde papieren
Na het referendum waarbij het Verenigd Koninkrijk gestemd heeft om de Europese Unie te verlaten, zijn er veel vragen over de benodigde papieren voor het reizen naar Engeland, Schotland en Wales. Momenteel zijn er geen veranderingen in de manier waarop men naar Groot-Brittannië reist. Na de Brexit kunnen EU-burgers zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk blijven reizen. EU-burgers kunnen in ieder geval tot 2021 met een nationale ID-kaart blijven reizen. Het reisdocument moet minimaal geldig zijn tot en met de dag van de terugreis. De verwachting is dat inwoners van de EU ook gewoon hun elektronische paspoort kunnen blijven gebruiken bij de speciale poortjes bij de douane. Zowel de Britse regering als de Europese Commissie hebben garanties afgegeven dat het vliegverkeer tussen het VK en de EU gewoon doorgaat na 29 maart 2019, ongeacht de verdere uitkomsten en onderhandelingen rondom Brexit.  Ook reizen via de kanaaltunnel en Eurostar blijft onveranderd.

Wat mag je meenemen?
Tot Groot-Brittannië daadwerkelijk de Europese Unie verlaat, mogen EU-inwoners de meeste producten voor eigen gebruik meenemen zonder invoerrechten te betalen. Dit geldt ook voor alcohol en tabak. Belangrijk is wel dat duidelijk is dat het voor eigen gebruik is, of als geschenk bedoeld is. Een hele caravan vol wijn uit Frankrijk bijvoorbeeld wordt door de douane waarschijnlijk gezien als handelsvoorraad.  Voor niet EU-burgers gelden er beperkingen.  Zij kunnen bij hun vertrek ook een BTW-teruggave aanvragen voor goederen die gekocht werden in Groot-Brittannië. Het is verboden drugs, vuurwapens en bedreigde dieren en planten mee te nemen. Reis je met het vliegtuig dan zijn de regels strenger, maar dit staat los van de Britse douane.

De volledige regelgeving is te vinden op https://www.gov.uk/duty-free-goods

foto: ©VisitBritain/James Relf Dyer/Regent Street