Arkhane wereldprimeur in Museum voor Natuurwetenschappen

Vanaf 7 mei en dit tot 31 maart 2020 toont het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel in wereldpremière een nieuwe dinosoort die de naam Arkhane kreeg.

Indrukwekkende roofdino
Arkhane is een 8.7 meter lange vleesetende dinosaurus  die leefde tussen 157 000 000  en  152 000 000 jaar geleden.  Arkhane liep op zijn achterpoten liep en kon een snelheid halen tussen 30 tot 55 km per uur.  Zijn gespierde staart vormde het tegengewicht voor zijn massieve borstkast en kop. Allosauriërs waren slank en beweeglijk en wogen ‘slechts’ tussen 700 en 1500 kg.  Dit oorspronkelijke fossiel dat voor 70 % volledig is ,  werd in 2014 opgegraven op de vindplaats Barnum-Kaycee, Wyoming, in de Morrison-formatie, op nauwelijks 250 m van het terrein waarop het KBIN al twee jaar opgraaft. Deze formatie bevindt zich aan de voet van de Rocky Mountains en is een mekka voor dinosaurusjagers.  Op een oppervlakte van 1,5 miljoen km² liggen er ontelbare goed bewaarde fossielen van 156,3 (± 2) miljoen jaar tot 146,8 (± 1) miljoen jaar oud.
In juni 2018 werd het fossiel in Frankrijk geveild en door een gepassioneerd privéverzamelaar  gekocht .  Wetenschappers waren zeer verontwaardigd over die verkoop omdat ze vreesden dat Arkhane voor wetenschap en publiek voorgoed verloren was.  De nieuwe eigenaar had echter plannen. Hij vroeg aan de paleontologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen om deze allosauriër in detail te bestuderen en het fossiel tentoon te stellen in het museum.

 

De naam “Arkhane” is door zijn eigenaar gekozen en is een samenvoeging van het Latijnse woord Arcanus wat zoveel betekent als raadselachtig en “Genghis Khan”,  een verwijzing naar de machtige veroveraar  en een parallel trekt met de vleesetende dinosauriër bovenaan de voedselketen. Arkhane heeft nog geen wetenschappelijke naam: hij kan die pas krijgen als hij volgens de regels van de kunst in een wetenschappelijk werk gepubliceerd wordt en als het specimen in de collectie van een erkende stichting of instelling is opgenomen, zodat de paleontologen hem in de toekomst kunnen blijven bestuderen.

 

Wereldprimeur
Pascal Godefroit, paleontoloog en verantwoordelijke van de Operationele Directie Aarde en Geschiedenis van het  Leven van het KBIN, coördineerde achter de schermen de werkzaamheden, samen met de museumteams. In zes maanden tijd speelden ze het klaar om Arkhane te determineren, te monteren en tentoon te stellen.
Uit het gedetailleerde onderzoek blijkt dat Arkhane heel wat unieke osteologische kenmerken vertoont, die nog niet bij andere allosauriërs zijn waargenomen.  Arkhane behoort dus meer dan waarschijnlijk tot een nieuwe soort voor de wetenschap, binnen het genus Allosaurus. ‘ In de Morrison-formatie zijn minstens dertig soorten reusachtige sauropode dinosauriërs ontdekt die potentiële prooien waren van Arkhane.  “We kunnen ons voorstellen dat hier verschillende soorten grote roofdinosauriërs kwamen smullen” besluit Pascal Godefroit,

Galerij van de Evolutie
Arkhane staat opgesteld op een podium in de Galerij van de Evolutie, boven de Galerij van de Dinosauriërs  in een houding die het waarschijnlijk als levend dier aannam. De originele schedel wordt nu in het lab geprepareerd en bewaard. In de zaal bevindt zich een afgietsel. Het skelet is omringd door tijdgenoten en potentiële prooien van Arkhane zoals een kleine primitieve plantenetende dinosauriër, een verre verwant van de Iguanodon van Bernissart en een schedel van Camarasaurus die op enkele meters van het skelet van Arkhane is opgegraven.
Op een scherm zien de bezoekers een film over de wetenschappelijke expertise bij deze ontdekking.

Praktisch
Arkhane is te bezichtigen in het Museum voor Natuurwetenschappen,  Vautierstraat 29 – 1000 Brussel en dit van dinsdag tot vrijdag van 9.30 tot 17 uur. Zaterdag, zondag en Belgische schoolvakanties (dinsdag tot zondag): van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag.
Info:  www.natuurwetenschappen.be