Flowertime tooit Brussels stadhuis in bloemenpracht

Tot zondag 18 augustus baadt het stadhuis van Brussel in een nooit geziene bloemenpracht. Met als thema ‘A World of Floral Emotions’ hebben meer dan dertig internationale topfloristen de dertien zalen gevuld met unieke en verrassende bloemenarrangementen.

Flowertime wordt georganiseerd door de Stad Brussel en de vzw Bloementapijt van Brussel, die om de twee jaar ook het prachtige tapijt op de Grote Markt verzorgt. De artistieke leiding van het evenement is in handen van de Floraliën. ‘We hebben dit jaar gekozen voor een harmonieuze culturele mix. Meer dan dertig florale kunstenaars zowel bekende als nieuwe namen, tonen de laatste florale trends van hun landen. In totaal zijn maar liefst dertien landen vertegenwoordigt: Wit-Rusland, China, Indonesië, Japan, Roemenië, Estland, Frankrijk, Portugal, Nederland, Zweden, Mexico, de Verenigde Staten en België. ’ zegt Pieter Toebaert, algemeen directeur van Floraliën.

Idyllische wandeling
Zoals elk jaar vertrekt het florale parcours op de Grote Markt. Om het stadhuis binnen te gaan, zullen de bezoekers onder een indrukwekkende boog van 500 fuchsia’s stappen. Het prachtig historisch gebouw is omgetoverd tot een idyllische wandeling beginnend bij de hal en verder langs de gangen, de kantoren, de vergaderzalen en de ontvangstruimte.  Enkele ruimtes zijn uitzonderlijk geopend zodat de bezoeker meteen ook de kans krijgt om het Brusselse stadhuis te ontdekken.

 

Prachtcreaties
Een van de indrukwekkendste florale creaties is de trouwzaal die baadt in een witte orchideeënpracht, een creatie van Maria Sofia Tavares en  Marc Noël uit Bastenaken. Ook Anne Guns uit Asse liet zich inspireren door het huwelijk en hanteerde dit gegeven om de fiets te promoten.  Zij creëerde een bruidsstoet  met fietsen die versierd werden met bloemen: twee driewielers voor de bruidskindjes, een tandem voor het bruidskoppel en gewone fietsen voor het gevolg. Ook de zatte nonkel die met zijn fiets van de baan geraakt, werd niet vergeten.  Ze werkte voor dit project samen met Cyclo die haar 6 fietsen uitleenden en versierde ze met bloemen.
Floriste en keramiste Haruko Noda uit Wetteren liet zich inspireren door de natuur en cultuur.  Ze maakte porseleinpotjes met daarop een plateautje dat doet denken aan kant en vulde ze met bloemen die ze plukte uit het Kasteel van Laarne. Tussen de bloemen zweven kleine porseleinen schelpjes die vlinders symboliseren en de link maken tussen het natuurlijke en het menselijke.

Pratkisch:
Flowertime is dagelijks tot 18 augustus toegankelijk van 10 tot 22 uur. Tussen 18 en 22 uur is er een live concert van José Luis Montiel. Tickets kosten 8 euro.