40e Kazenfeest op het Kasteel van Harzé

Op 24 en 25 augustus gaat in het park van het kasteel van Harzé in Aywaille het 40e Kazenfeest door.  Zowel kaasproducenten als zuivelboerderijen en Belgische en buitenlandse landbouwproducenten  zullen er in grote getale aanwezig zijn om in een gezellige en feestelijke sfeer hun producten aan te bieden.  Eregast dit jaar is de Camenbert de Normandie.

Wallonië heeft een belangrijke kaastraditie.  Momenteel  zijn er meer dan 500 kazen opgelijst, waaronder zowel zachte als harde kaas, schimmelkaas, geitenkaas, kruidenkaas,….  Het Kazenfeest aan het kasteel van Harzé is voor liefhebbers dan ook een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met het uitgebreid aanbod van minder gekende maar kwaliteitsvolle kazen.  Het Steunfonds voor Waalse kazen  organiseert ter gelegenheid van deze kaasdagen een wedstrijd voor de beste kaas.   154 kazen van 38 Waalse producteurs schreven hiervoor in.  102 kazen zijn op basis van koeienmelk, 45 op basis van geitenmelk en  7 werden met  schapenmelk gemaakt.   Aan de kaaswedstrijd voor de pers namen een 20-tal kazen deel waarbij unamiem gekozen werd voor geitenkaas.  Chèvre au miel  van de kaasmakerij ChèvrArdennes uit Nivelles kreeg het meeste aantal stemmen, gevolgd door Le Crottin frais nature van Le Chèvre-Feuille uit Haillot en La Bastognette van ChèvrArdennes.

Eregast
Elk jaar is er ook een eregast op het Kazenfeest. Dit jaar koos het organiserend Maison du Tourisme GREOVA voor de Camenbert de Normandie.   Deze Franse witte schimmelkaas die van koemelk gemaakt is, weegt ongeveer 250 gram, heeft een diameter van 10 à 11 cm en een dikte van 3 cm.  De naam camenbert is nooit als merk geregistreerd zodat hij nu overal ter wereld geproduceerd wordt.  Wat echter wel een beschermde naam is, is Camenbert de Normandie, die gegarandeerd uit Normandië komt en die het Appelation d’Originge Contrôlée keurmerk heeft.

Gevarieerd programma
De 40e editie van het Kazenfeest begint zaterdag 24 augustus om 14 uur met de opening van de kaaskraampjes.  Om 15 uur is erd e officiële opening in het bijzijn van persoonlijkheden. De winnaars van de ‘Waalse kazenwedstrijd’  en de ‘Beste keuze van de Pers’ worden bekendgemaakt. Nadien volgt nog een intronisatie van de kaasgildes.  De kaaskraampjes sluiten om 19 uur maar er blijft muzikale animatie  tot 22 u. 

Zondag opent de kazenmarkt om  12 uur.  Om 15 uur worden de  ‘Beste Keus van Chef-Koks’ bekendgemaakt en volgt de prijsuitreiking van de ‘Speciale Grote Prijs van de Provincie Luik’. Om 19 uur worden de festiviteiten afgesloten.
Naast het proeven van de kazen en van regionale gerechten is er het hele weekend animatie voorzien zoals  muzikale omlijsting, schminkstand, springkasteeln…  Verder kan men het bakkerijmeuseum bezoeken en bakdemonstraties bijwonen.

Praktisch:  De 40e editie van het Kazenfeest op het Kasteel van Harzé, Rue de Bastogne 1, 4920 Harzé-Ayvaille heeft plaats op  24 en 25 augustus. De toegang is gratis.

Het kasteel is ook bereikbaar met het openbaar vervoer.  Het kasteel ligt op 5 km van het treinstation van Aywaille. Er zijn busverbindingen  mogelijk  via Lijn 727: Verviers-Banneux-Aywaille-Houssonloge en via lijn 65B: Aywaille-Lierneux-Verleumont, telkens met halte aan het kasteel.

Info: www.fetedufromage.be