Amerika bestaat niet!

In het Art et Marges Museum aan de Hoogstraat 314 in Brussel loopt tot 2 februari 2020 een tentoonstelling met de opmerkelijke naam ‘Amerika bestaat niet! (ik weet het, ik ben er al geweest). Een opmerkelijke naam voor een even opmerkelijke tentoonstelling!

Outsiderkunst
Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek « DES PÉPITES DANS LE GOUDRON ! Un roadtrip brut en Amérique », gewijd aan Amerikaanse brut-landschapsschilders nodigde het Art et Marges museum zijn auteur Matthieu Morin uit om in alle vrijheid de tentoonstelling « AMERIKA BESTAAT NIET! Ik weet het want ik ben er al geweest » te organiseren. Geïnspireerd door een uitspraak van Henry Miller en een repliek van Alain Resnais, onderzoekt de tentoonstelling welke plaats de Verenigde Staten innemen op wereldniveau, en dat via de invalshoek van de collectieve verbeelding. Dit tweeledige project tentoonstelling/uitgave wil Amerika tonen doorheen de verblinding van een vervormende spiegel, die van de Amerikaanse droom. De dialoog tussen de getoonde werken en de vervagende grenzen tussen werkelijkheid en fantasie doen alle wegen verdwijnen. Zo ontstaat een steeds wisselend spiegeleffect, nu eens luchtig, dan weer ernstig, spontaan, cynisch… voor een onthutsende reis langs opmerkelijke en veelzijdige werken.

Mathieu Morin, curator van de tentoonstelling bracht een honderdtal hedendaagse populaire en art brutwerken afkomstig uit de hele wereld samen in een boeiende tentoonstelling. Het betreft werk van o.a. Zebedee Armstrong; Richard Bawin; Klaus Beyer; Pearl Blauvelt; Denis Boudouard; Heather Copus; Jean Crié; Bridget Cronnin; Gabriel Evrard; Charles Ferguson; Howard Finster ; Giovanni Galli; Affiches de cinéma du Ghana; William A. Hall; Herman Hayes; Alexandre Heck ; Ismael Hespel; Paa Joe; Daniel Johnston; Bodys Isek Kingelez; Camille Lavaud Benito; Jean Leclercq; Karen May; James Miles; Matthieu Morin; Wilfrid Morin; Edward Nagrodzki; Melvin Edward Nelson; Martín Ramírez; Lance Rivers; Prophet Royal Robertson; William Scott; Welmon Sharlhorne; Earl Wayne Simmons; Jean Smilowski; Ichiwo Sugino; Éric Tabuchi; Ionel Talpazan; Dominique Théate; Warren Van Ess; Ricky Willis; Wesley Willis; Joseph Yoakum; Jonathan Velazquez; Julien Bancilhon.

Praktisch: De tentoonstelling ‘Amerika bestaat niet’ loopt in het Art et Marges Museum aan de Hoogstraat 312-314 te Brussel. Info: www.artetmarges.be