Keith Haring vanaf 6 december in BOZAR

Van 6 december tot 19 april 2020 loopt in BOZAR een retrospectieve van Keith Haring. Deze  legendarische Amerikaanse kunstenaar was in de jaren 80 een unieke persoonlijkheid in de New Yorkse kunstscène. Zijn stijl is in één oogopslag herkenbaar door de wederkerende iconische motieven. De grote retrospectieve van deze legendarische Amerikaanse kunstenaar biedt de kans om zijn oeuvre, activisme en blijvende invloed te (her)ontdekken.

Keith Haring was in de jaren 80 een unieke persoonlijkheid in de New Yorkse kunstscène. Hij speelde een cruciale rol in de alternatieve undergroundcultuur van zijn generatie. Door de wederkerende iconische motieven zoals blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels is zijn stijl in één oogopslag herkenbaar.  Haring’s schilderijen en tekeningen waren vaak politiek geladen en activistisch. Zijn inzet als hiv/aidsactivist is zijn meest essentiële erfenis, maar ook andere maatschappelijke kwesties trokken zijn aandacht. Zo nam hij deel aan nucleaire ontwapeningscampagnes, creëerde hij de beroemde Crack is wack muurtekening en ontwierp hij anti-apartheidsposters. Als openlijk homoseksuele man is hij tot op vandaag een LGBTQI+ boegbeeld.

In Haring’s kunst duiken de meest uiteenlopende invloeden op: van abstracte schilderkunst, pop art, Egyptische hiërogliefen en kalligrafie, tot het werk van New Yorkse graffitikunstenaars en de Belgische kunstenaar Pierre Alechinsky.

Veelzijdig
Zijn typische, schijnbaar spontane stijl roept de energie op van de eighties. In de tentoonstelling wordt de sfeer van die tijd tastbaar gemaakt met zeldzame archiefdocumenten, video’s en foto’s. De ‘black light’ installatie uit 1983 presenteert fluorescerende werken onder UV-licht met pompende disco en post-punk electro muziek.

De tentoonstelling belicht ook het performatieve karakter van Haring’s werk, van zijn live krijttekeningen in de New Yorkse metro tot zijn samenwerking met kunstenaar en fotograaf Tseng Kwong Chi die Haring’s praktijk documenteerde. Haring groeide uit tot een pop art icoon van zijn tijd: hij werkte mee aan video’s en performances van sterren als Madonna, Grace Jones, Vivienne Westwood en Malcolm McLaren. Hij droeg ook actief bij aan de legendarische Club 57 in New York, een alternatieve partyclub/kunstruimte waar hij performances gaf en tentoonstellingen organiseerde.

België
Keith Haring kwam verschillende keren naar België. Hij spendeerde de zomer van 1987 in Knokke, waar hij in het Casino een grote solotentoonstelling presenteerde. In die periode creëerde hij ook de grote muurschildering in de cafetaria van het M HKA Antwerpen.

De carrière van Keith Haring was kort: op 16 februari 1990 stierf hij op 31-jarige leeftijd aan de complicaties van aids. Haring drukte met zijn kunst universele begrippen als geboorte, dood, liefde, seks, oorlog en mededogen uit. Zijn oeuvre is vandaag nog even relevant als toen het werd gemaakt.

Samenwerking
De tentoonstelling ‘Keith Haring’  wordt samengesteld door curator Darren Pih (Exhibitions & Displays) en assistent-curator Tamar Hemmes van Tate Liverpool. De tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met Tate Liverpool, de Keith Haring Foundation en in partnership met BOZAR – Paleis voor Schone Kunsten Brussel en Museum Folkwang, Essen. Na BOZAR reist de tentoonstelling door naar Museum Folkwang Essen (22 mei tot 6 september 2020). Voor BOZAR is het de tweede samenwerking met Tate Liverpool, na de expo Yves Klein. Theatre of the Void in 2017.

Tickets voor de tentoonstelling kosten 18 euro

foto: Keith Haring Untitled, 1983 – Collection of the Keith Haring Foundation ©Keith Haring Foundation