Nieuw tweesterrenrestaurant in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2020

Michelin stelt met veel genoegen de selectie van de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2020 voor. De jeugdige schwung van talentvolle chefs zorgt in deze nieuwe editie voor één nieuw tweesterrenrestaurant en zeven prikkelende sterren.

Het summum van de Belgische gastronomie, dat is en blijft de keuken van Peter Goossens. Hof van Cleve (Kruisem) behoudt ook dit jaar dan ook met veel bravoure zijn drie sterren. De vakkennis en het culinaire talent van chef Goossens staan garant voor een unieke ervaring. Hij is een voorbeeld, een mentor die Belgische chefs dagelijks blijft inspireren.

Jan Tournier chef van Cuchara  in Lommel wordt in deze editie 2020 onderscheiden met twee sterren. “Chef Tournier heeft zijn gerechten ontdaan van al het overbodige,” aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de MICHELIN Gidsen in de Benelux. “Zijn creativiteit, speelsheid en technische beheersing wordt vandaag gebundeld in indrukwekkende creaties. Met de concentratie van enkele ingrediënten creëert hij een uitbundig verhaal. Eten bij chef Tournier is een boeiende wandeling doorheen een inventieve wereld van smaken.”

Nieuwkomers

In deze MICHELIN Gids België en Luxemburg 2020 worden zeven restaurants bekroond met een nieuwe ster:

L.E.S.S. in Brugge met chef Ruige Vermeire.

Ogst in Hasselt met chef Sébastien Wygaerts en sommelier Diederik Herbots

Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik met chef Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter.

EssenCiel in Leuven met chef Niels Brants

Souvenir in Gent met chef  Vilhjalmur Sigurdarson

La Canne en Ville in Elsene met chef Kevin Lejeune

Le Gastronome in Paliseul met Jean Vrijdaghs en Sébastien Hankard

 

Gwendal Poullennec, internationale directeur van de MICHELIN Gidsen, is tevreden met deze editie 2020. “De selectie toont de rijkdom aan van de culinaire scènes in België en Luxemburg, die een brede waaier van keukentypes omvatten. Ze worden ook gekenmerkt door een hele generatie chefs die dankzij hun creativiteit en talent een delicaat evenwicht bereiken tussen respect voor het product en rijke smaken.”

Wijzigingen

Restaurants kunnen een ster krijgen maar kunnen deze even goed ook weer verliezen. Het tweesterrenrestaurant La Villa in the Sky in Elsene en Mosconi in Luxemburgstad verliezen één van hun twee sterren. Restaurants die hun enige ster verloren zijn Jan Van den Bon in Gent,  Terborght in Huizingen, D’Oude Pastorie in Lochristi, Berto in Waregem, La Villa des Bégards in Embourg en Toit pou Toi in Shouweiler (Lux). Het 2-sterrenrestaurant Bartholomeus verdwijnt door sluiting.
Bij de Bib Gourmand restaurants verdwijnen 25 eetgelegenheden uit de ranking.

Bib Gourmand

Deze 2020 editie beloont eveneens 168 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 20 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 39 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants zich aan houden. De eigen invulling van de chef, met steeds meer oog voor groenten en duurzaamheid, zorgt voor een opwindende bundeling van uiteenlopende kookstijlen.

Praktisch:

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2020 is te koop vanaf 22 november voor de prijs van € 23,95 in België en € 23,27 in Luxemburg. In deze 64ste editie vindt u 1076 adressen waaronder 150 hotels en 926 restaurants waarvan 139 sterrenrestaurants. Er is één  driesterrenrestaurant, 24 tweesterrenrestaurants waarvan 1 nieuw en 114 éénsterrestaurants waarvan 7 nieuwe.  Bij de 168 Bib Gourmand restaurants zijn er 20 nieuwkomers.