Jan Audenaert van d’Oude Pastorie is Viskok van het jaar

Jan Audenaert van restaurant d’Oude Pastorie in Lochristi bereidde op de Nationale Horecawedstrijd het lekkerste en origineelste gerecht  met wijting waardoor hij tot Viskok van het jaar uitgeroepen werd.

Laureaten
Al voor de 31ste keer organiseerde VLAM een receptenwedstrijd rond de Vis van het Jaar voor professionals. Professionele koks dienden een recept in te sturen, dat werd beoordeeld door een leesjury. De vijf beste recepten werden geselecteerd voor de finale, die traditiegetrouw doorging op Horeca Expo in Gent. De laureaten zetten er hun beste beentje voor en maakten hun recept met wijting. De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, beoordeelde de techniek in de keuken, de bereiding, smaak en presentatie.
De laureaten die aan deze wedstrijd deelnamen waren Jan Audenaert van d’Oude Pastorie in Lochristi, Nick Coppens van Chef Terroir in Gavere, Louis Vermassen van Mbistro NWPT in Nieuwpoort, Martijn Gelaude van Maste in Gent en Jeffrey Vermassen, Sir Kwinten in Lennik.

Het winnend gerecht

Winnaar
Jan Audenaert kon de jury overtuigen met een recept van kort gebakken wijting met spitskool, zakenrisotto en groene kruiden. Naast de ‘Viskok van het Jaar’-trofee en  een -diploma, ontving de winnaar ook een cheque ter waarde van € 750, een waardebon van € 250 te besteden bij ISPC aangeboden door Horeca Expo, en een dinerkaart voor twee personen bij Peter Goossens in Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem. De andere laureaten ontvingen elk: een ‘Viskok van het Jaar’-diploma en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge

Wijting, Vis van het Jaar 2019
Dat de laureaten een recept met wijting moesten maken, komt omdat VLAM samen met de Vlaamse visserijsector de wijting als Vis van het Jaar 2019 gekozen had. Wijting is bij ons weinig bekend. En nochtans is wijting een absolute aanrader want de vis is namelijk een goedkoop alternatief voor kabeljauw. Het visvlees van wijting is mager en zeer licht verteerbaar. Klein nadeel is dat de vis wel graatjes bevat. In Frankrijk is wijting een klassieker op de menukaart. . Aan onze kust en op kermissen is gezouten en gedroogde wijting een attractie. Wijting wordt vaak in beslag gefrituurd als ‘lekkerbekje’, ‘kibbeling’ en ‘fish and chips’ of gepaneerd geserveerd. Er zijn echter ook heel wat andere bereidingen mogelijk, bijvoorbeeld een bouillabaise, pekelen of bakken in de oven. Wijting wordt daarenboven het ganse jaar op regelmatige basis aangevoerd als bijvangst van tong en pladijs.

foto: Jan Audenaert en Wannes Van Wouwe ©VLAM