BANAD-Festival laat pareltjes van Art Nouveau en Art Déco ontdekken

Voor het vierde jaar op rij kunnen liefhebbers van art nouveau en art déco gedurende de weekends van 14, 21 en 28 maart het Brusselse  Art Nouveau en Art Déco architectuurpatrimonium ontdekken. Dit jaar ligt de focus op Sint-Joost-ten-Node en  er worden ook een hele reeks thematische activiteiten aangeboden.

 

Het unieke aan het Brussels Art Nouveau en Art Déco Festival (BANAD) is dat het publiek toegang krijgt tot interieurs die normaal niet toegankelijk zijn.  Het BANAD Festival wordt gespreid over drie weekends en gaat door in verschillende Brusselse zones.  Deze editie legt voor het eerst een specifieke focus op Sint-Joost-ten-Node. Nieuwe ruimtes openen hun deuren, zoals het vroegere huis en atelier van de architect Edouard Pelseneer in Ukkel, het Ramaekersgebouw in Elsene, het huis Deboodt in Sint-Gillis, de vroegere etablissementen Blum in het hart van Brussel, “La belle époque” met zijn mozaïekdecor en het zwembad van Sint-Joost. Andere bijzonder zeldzame plekken, die emblematisch zijn voor het Art Nouveau en Art Deco patrimonium van de hoofdstad zullen eveneens toegankelijk zijn voor de gelegenheid, zoals de villa Beau-Site in Vorst, het huis en atelier van Georges Lemmers in Elsene, het Saint-Cyr huis in de Squareswijk, het huis Govaerts in Sint-Joost en, in dezelfde gemeente, De Ultieme Hallucinatie (het vroegere hotel Cohn-Donnay) dat pas opnieuw de deuren opende. Net als vorig jaar kan het publiek ook enkele historische privéliften ontdekken die nog nooit bezocht werden.

Thematische activiteiten

Voor deze nieuwe editie wordt een hele reeks thematische activiteiten aangeboden. Tijdens het eerste weekend is er een jazzy openingsavond in Résidence Palace, een bezoek achter de schermen van o.a. het CIVA, van de Sint-Augustijnkerk en haar panorama, het Flageygebouw na een concert. Het tweede weekend vinden een fotografieworkshop en een bezoek aan Villa Empain in gebarentaal – een première plaats. Tijdens het derde weekend vermaken de “Urban Sketchers” het publiek, is er de objectenbeurs salon van de restaurateurs, toegankelijk tijdens de twee dagen, en een kleurrijke thematische cabaretavond om het festival in schoonheid af te sluiten.   Voor kinderen en gezinnen  worden gedurende de 3 weekends activiteiten voorzien: interactieve bezoeken achter de schermen van het CIVA en het Paleis voor Schone Kunsten; een muzikaal atelier in het Autrique huis en animatie in de Bibliotheca Wittockiana. Tenslotte kan het Duitstalige publiek dit jaar voor het eerst gedurende het hele festival rondleidingen in het Duits volgen.

Het BANAD Festival wordt georganiseerd door Explore.Brussels en zijn ledenorganisaties: ARAU, Arkadia, Bruxelles Bavard en Pro Velo. Dit verenigingsnetwerk van geleide bezoeken sluit zich voor de gelegenheid aan bij tal van partners die actief zijn rond de thema’s van Art Nouveau en Art Deco in Brussel, België en in het buitenland om samen een allesomvattende promotie van deze twee architectuurstromingen voor te stellen

Info en reserveringen banad.brussels