Plantin-Moretus toont Vlaamse topstukken

Vanaf 11 juli gaat in het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen de expo ‘Op-en-top getekend’ waarbij een selectie van 25 unieke tekeningen uit de 17e eeuw te zien is.

Het Museum Plantin-Moretus was al goed vertegenwoordigd in de Vlaamse topstukkenlijst. Recent zijn er nog eens tweehonderd tekeningen aan toegevoegd. Het gaat om werken van de vaste waarden Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Jacob Jordaens. Maar ook Hendrick van Balen, Otto van Veen, Jan Fijt en anderen zijn erbij.
De selectie van 25 unieke tekeningen uit de zeventiende eeuw zijn studies, ontwerpen en afgewerkte kunstwerken. Bijna alle kunstenaars werkten – kort of lang – in Antwerpen, het artistieke centrum van de Zuidelijke Nederlanden. De expo ‘Op-en-top getekend’ loopt tot en met 16 augustus in het Museum Plantin-Moretus.

“De collectie prenten en tekeningen van het Museum Plantin-Moretus behoort tot de absolute wereldtop. De collectie is opgebouwd rond Antwerpse kunstenaars, van 1500 tot vandaag. Deze zomer presenteert het museum 25 tekeningen die erkend zijn als Vlaams topstuk. We mogen heel trots zijn op dit Antwerps en Vlaams erfgoed! Daarom is er geen beter moment om deze presentatie te openen dan op 11 juli, de Vlaamse feestdag.” – vertelt Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur.

Blikvanger op de expo is een schetsboek dat Peter Paul Rubens maakte toen hij 12 jaar was. Het is een van de vroegst bekende tekeningen van de kunstenaar. Hij maakte deze schetsen als beginnend kunstenaar en die getuigen al van zijn grote talent.

Prentenkabinet
Het Prentenkabinet beschikt over een rijke verzameling oude tekeningen en grafiek van Antwerpse meesters van de 16de tot 18de eeuw. Daarnaast verzamelt het ook modern en hedendaags werk van Antwerpse kunstenaars. In de depots liggen Rubens, Breughel, Tuymans en Panamarenko zij aan zij. Met een collectie van meer dan 75.000 objecten behoort het Prentenkabinet tot de top vijftig van ’s werelds belangrijkste prentenkabinetten. De volledige collectie is online te raadplegen

foto: Het schip van odysseus, voor zijn vertrek door Calypso bevoorraad- Ca. 1630-1635 Jacob Jordaens