Brusselse attracties opnieuw ontdekken: Mini-Europa

Mini-Europa is de ideale staycationbestemming.  Je kan er in in enkele uren een reis door heel Europa maken zonder België te verlaten.  Na de maquette van het Berlaymont gebouw en het huis van Jean Monnet, grondlegger van Europa start de tocht start bij de noordelijk gelegen Europese landen en loopt zo verder naar het zuiden.  Na  een bezoek aan Denemarken met Trelleborg, de beurs van Kopenhagen en Nyhavn komen Zweden, Finland, Estland, Letland en Litouwen aan de beurt. Nederland is prominent aanwezig met o.a. het stadhuis van Maastricht, het Kasteel van Hoensbroek, de Waag van Alkmaar en de molens van Kinderdijk.

stadhuis Leuven

Na o.a. de Grote Markt van Brussel, het stadhuis van Antwerpen en Leuven, de Graslei en het Rabot van Gent en Alden Biesen steken we de plas over naar het Verenigd Koninkrijk.  Ondanks de Brexit blijven Westminster Palace, Bath, Dover Castle, en andere gebouwen uit het Verenigd Koninkrijk toch staan. Markeringen op het wandelpad en een bord met ‘Customs Douane’ wijzen op de gevolgen voor de reizigers. Aan het parlementsgebouw werd een groepje anti-brexit betogers neergezet.

 

 

Terug op het vasteland wandelen we langs de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, de kapel van Ronchamp,…verder langs de Torre de Belém (Portugal) en het kasteel van Guimarães naar Spanje met de imposante kathedraal van Santiago de Compostela en waar het publiek in de tribune van de Plaza de Toros een nieuw likje verf kreeg.

Kasteel van Guimarães

Via de tempel van Mnajdra in Malta belanden we in Italië met als nieuwste aanwinst de Trevifontein. Van Duitsland met de Brandenburger Tor, de Berlijnse Muur en de Domkirche van Speyer komen we in Groothertogdom Luxemburg en wandelen we verder naar Polen, de Tsjechische Republiek, Slowakije, Roemenië, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Bulgarije, Oostenrijk en  Cyprus om te eindigen in Griekenland, de oorsprong van het democratisch systeem.

Naast een bezoek aan het park, kunnen bezoekers ook terecht in ‘Spirit of Europe’, een platform waar in een street-art sfeer wordt uitgelegd wat de Europese Unie doet voor haar burgers; de verschillende facetten van

Een reis vol verrassingen
In Mini-Europa staan meer dan 350 maquettes van de belangrijkste gebouwen in de 28 Europese lidstaten. Elke maquette is vervaardigd uit polyester en is tot in de kleinste details uitgewerkt op schaal 1/25. Alle gebouwen zijn omgeven door bloemenperkjes met bonsaïs en dwergbomen waardoor het wandelen er zeer aangenaam is.  Er zijn ook tal van interactieve animaties zoals de sloping van de Berlijnse muur, de uitbarsting van de Vesuvius, de aanval van de legioensoldaten, de diefstal van de Mona Lisa en de grappige uitbeelding covid-19 uitbeelding.  Ten gevolge van de maatregelen tegen de coronavirus wordt elke animatie bediend door de hand boven een paneel te houden.

 

Elke volwassen bezoeker ontvangt een catalogus met daarin per land de wetenswaardigheden van het land en een foto en commentaar van elk aanwezig gebouw en weetjes over Europa.

Veilig bezoeken
Ten gevolge van de coronacrisis paste elk van de vier attracties zijn infrastructuur aan om de bezoekers optimale veiligheid te bieden.  Naast de mondmaskerverplichting werd het parcours aangepast om social distancing te garanderen. Verder zijn er ook extra ontsmettingsrondes en staan er op elke locatie meerdere handgels ter beschikking. In het Atomium en het ADAM staan ook schermen waar de lichaamstemperatuur gemeten wordt. Om wachtrijen te vermijden is het verplicht om bij elke attractie online of telefonisch te reserveren.

Info: http://www.minieurope.eu