Brusselse attracties opnieuw ontdekken: het ADAM en het Atomium

Na Choco-Story en het Stripmuseum zetten we onze ontdekkingstocht verder.  Als echte toeristen namen we de City Sight Seeing bus  lijn 1 die ons naar de Heizelvlakte bracht waar we het Atomium, het Designmuseum en Mini-Europa bezochten. Onderweg genoten we van het uitzicht terwijl de audioguide ons informeerde over de bezienswaardigheden.

Het Atomium opende op 17 april 1958 ter gelegenheid van de laatste Belgische wereldtentoonstelling.  Het monument is een stalen constructie die bestaat uit negen bollen met elk een diameter van 18 meter. De bollen staan voor de kristalstructuur van ijzer maar dan 165 miljard keer vergroot. Ontworpen door André Waterkeyn was het oorspronkelijk de bedoeling om het gebouw na de wereldtentoonstelling af te breken maar het stijgend aantal bezoekers besliste daar anders over.  Vijf van de negen bollen zijn toegankelijk voor het publiek. Vanuit de bovenste bol waarin ook een restaurant is, heb je een prachtig uitzicht dat bij mooi weer zelfs tot Antwerpen reikt. De andere bollen zijn tentoonstellingsruimten met o.a. een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het Atomium, het verval en de renovatie sinds 2006.   Ter gelegenheid van de 450e verjaardag van het overlijden van Pieter Bruegel De Oude loopt de expo Bruegel, A Poetic Experience.
www.atomium.be

Vlakbij het Atomium ligt het ADAM, het Brussels Design Museum dat volledig gewijd is aan design en zijn geschiedenis.  De vaste collectie bestaat uit het Plasticarium dat een kijk geeft op plastic design van 1950 tot vandaag.  Met de tijdelijke tentoonstellingen belicht het ADAM ook andere aspecten van design en zijn impact op de maatschappij en ons dagelijks leven.


Tot 4 oktober loopt de tentoonstelling ‘Chaise. Stoel. Chair. Defining Design’. Van Marcel Breuer’s Wassily tot Konstantin Grcic’s Myto, via Joe Colombo’s Tube Chair, vertaalt de stoel de materialisatie van een culturele, technische, historische en sociale bagage. Als voornaamst alledaags object, is het ontworpen om in overeenstemming met onze behoeften zich aan ons lichaam aan te passen. Verbonden aan materialen en texturen, krijgt het concept vorm: stoel, zetel, bank, kruk, ligzetel, bureaustoel, schommelstoel, poef of klapstoel.

de Universale van Joe Colombo

‘PUNK GRAPHICS. Too Fast to Live, Too Young to Die’ toont de unieke beeldtaal die de punkbeweging ontwikkelde van de jaren zeventig tot midden jaren tachtig. Via honderden iconische afbeeldingen maakt de bezoeker kennis met de blijvende invloed van de punkcultuur op de mainstream grafische stijlen.

In de museumhal loopt de tentoonstelling  ‘STANDING STONES’ van het Griekse duo Eleni Petaloti en Leonidas Trampoukis, collectief Objects of Common Interest. Zij focussen op de link tussen design en kunst. Hun werk dat bestaat uit verschillende opblaasbare structuren is geïnspireerd op de cycladische cultuur van de volkeren uit de Bronstijd op de Griekse eilanden in het 3e millenium voor Christus en dichterbij ons op het werk van Constantin Brancusi.
http://adamuseum.be