Gault&Millau lanceert vijfde editie van gids met beste chocolatiers

Voor het vijfde jaar op rij lanceert Gault&Millau  zijn chocolatiergids met een selectie van de beste chocolatiers in België en Luxemburg. Tevens werd ook de ‘Chocolatier of the Year’ voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië bekend gemaakt en werd ook de nieuwe award, de ‘Discovery of the Year’ uitgereikt.

De lancering van de vijfde editie van de chocolatiergids op 19 oktober in Brussels Expo had een feestelijk gebeuren moeten zijn, maar Covid-19 dacht daar anders over.  Dat de horeca vanaf 19 oktober voor een maand gesloten is, is ook een domper op de feestvreugde.  Maar zoals Philippe de Selliers van Choprabisco het op de voorstelling verwoordde,  staat chocolade voor geluk en dit zowel om te geven als om te ontvangen. Een mooie verpakking en lekkere pralines die we samen met familie en vrienden proeven en delen geeft een gelukkig gevoel dat ons beslist door de donkere tijden loodst.
Chocolatiers zijn ook creatief. Met kwaliteit hoog in het vaandel, gaan ze op zoek naar de beste chocoladebonen ter wereld die ze zelf branden, malen en verwerken in hun ateliers en dit van ‘Bean-to-bar’.  Omdat ook nieuwkomers veel aandacht hechten aan kwaliteit, riep Gault& Millau dit jaar een nieuwe award in het leven: de ‘Discovery of the Year’.

97 chocolatiers

De selectie van chocolatiers in deze gids gebeurde op basis van verschillende objectieve degustaties. Het team van Gault&Millau ging daarbij op dezelfde manier te werk als in de restaurantgids: volledig zelfstandig, zonder commerciële of andere bedenkingen. De degustaties gebeurden op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item. Er werd dit jaar een uitgebreide selectie gemaakt van 97 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg,  samen goed voor meer dan 133 winkeladressen.

Chocolatiers of the Year

Drie chocolatiers werden bekroond met de titel ‘Chocolatier of the Year’. Voor Vlaanderen ging de award naar Olivier Willems van Oostende. Hij is een bijzondere smaakmaker die pralines ontwerpt die opvallen door hun ‘lekker design’. Ook zijn nieuwste creaties zijn opvallend origineel: pralines met een vulling van The Seadog Navy Gin, bedrukt met emoticons of als hommage aan ‘James Ensor’ gevuld met Earl Grey, praliné en fleur de sel. Chocolatier van het jaar 2021 voor Brussel werd Laurent Gerbaud. Hij werkt met exclusieve cacaobonen uit Madagaskar, Peru en Ecuador. Hij ontwikkelde een bijzonder assortiment pure chocolade 75% en maakt er uitzonderlijke pralines mee die bijzonder goed samengaan met wijn en bier, zoals zijn nieuwste creatie: een ganache met framboos en litchi. Chocolatier van het Jaar 2021 voor Wallonië werd Benoit Nihant uit Awans. Hij trok de wereld rond op zoek naar de beste cacaoplantages en vond die in verschillende Zuid-Amerikaanse landen. De bonen roostert, maalt en verwerkt hij tot zijn eigen origine-chocolade. Zijn signatuurpraline is nog steeds Le Coeur Samba: pure chocolade met een vulling van lopende karamel met passievrucht en een infusie van sambathee.

Jong talent

De nieuwe award ‘Discovery of the Year’ ging naar Goût Fou uit Zele.  Na een mooi voorbereidend parcours, besloten Niels Segers en Justine Lanoo dit jaar om te starten als zelfstandig chocolatier. Zij maken nieuwe versies van de klassieke mellowcake met karamel, framboos, praliné, passievrucht en ‘double chocolate’, die zowel aan de binnen- als buitenkant gerestyled zijn. Vertrouwde klassiekers herwerken zij out of the box zoals hun dessertsnackbars gebaseerd op dessertklassiekers zoals sachertaart en citroenmeringue.

Praktisch: de gids voor Chocolatiers 2021 telt 76 pagina’s, kost 9,95 euro en is te bestellen via shop.gaultmillau.be (gratis verzending).