Gault&Millau stelt nieuwe gastronomische gids voor

Marc Declerck en Virginie Claes stelden maandagnamiddag de 18e editie van de Belgische Gault&Millau Gids voor.  De gastronomische gids telt meer dan 1270 gerecenseerde restaurants en bevat ook vijf rijk geïllustreerde cahiers. Christophe Pauly van Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot werd uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2021.  Hof van Cleve en Bon-Bon in Sint-Pieters-Leeuw blijven de absolute toppers.

“Het leek in maart-april van dit jaar niet evident om de Gault&Millau Gids 2021 uit te brengen. Maar naarmate de tijd vorderde en na veel gesprekken met chefs groeide de overtuiging om dit toch te doen. Met de uitgave van deze gids wenst Gault&Millau de sector meer dan ooit de aandacht te geven die ze verdient, en de restaurateurs en gasten een perspectief te bieden” verklaarde C.E.O. Marc Declerck. Om de sector te ondersteunen, nam Gault&Millau enkele initiatieven zoals Take Away Collection, de Discovery Cheque together with Resengo, Last Minute Booking App by Yeat, HorecaComeBack en Horeca Next.
De voorstelling die vanuit Brussels Expo gepresenteerd werd door Virginie Claes, maar omwille van de omstandigheden volledig virtueel verliep, werd door meer dan 2000 restaurateurs, journalisten en partners bijgewoond werd.

Één gids, vijf cahiers

Ondanks dat de horeca het momenteel zwaar te verduren heeft, bevat de nieuwe gastronomische gids meer dan 1270 gerecenseerde restaurants waarvan meer dan 100 nieuwe. Drie jaar geleden werd de gastronomische gids uitgebreid met het Cahier POP dat nu al meer dan 380 adressen met de beste ‘gourmet street & fast food’ telt.
De Gault&Millau Gids 2021 kreeg vijf nieuwe rijk geïllustreerde cahiers, namelijk ‘A Taste of the Netherlands’, ‘Great Cocktail Bars’, ‘Finest Chocolatiers’ en de cahiers ‘Catering Awards’. De gastronomische en POP-restaurants uit de gids  ‘A Taste of Luxembourg’ werden eveneens in een aparte cahier opgenomen.
De Gault&Millau Belux gids 2021 kost 29 euro en is beschikbaar in de boekhandel en kan besteld worden via shop.gaultmillau.be.  Op de website www.gaultmillau.be, en de gratis app  kan men aan de hand van diverse criteria restaurants opzoeken.

Goed doel

Net als vorig jaar namen Gault&Millau en Mastercard het initiatief om het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WPF) te steunen door de uitgave van de Most Delicious Gift Box. Deze box bevat naast de nieuwe gids vier exquise Neuhaus pralines die passen bij vier verschillende champagnes die geselecteerd werden door Gault&Millau Sommelier 2020 Yannick Dehandschutter. De box kost 150 euro. Voor elke verkochte box verdubbelt Mastercard het bedrag voor het bekostigen van schoolmaaltijden waarvoor WFP zich in 45 landen inzet.

Naast de uitgave van de nieuwe gastronomische gids, keek iedereen natuurlijk uit naar de toekenning van de awards. Na de thematische awards werden ook de awards voor de ‘Jonge Chefs van het Jaar’ toegekend. Voor Vlaanderen ging de award naar David Grosdent van L’Envie uit Zwevegem, Stefan Jacobs van Hors Champs uit Gembloux kreeg de prijs voor Wallonië en Kevin Lejeune van La Canne en Ville uit Brussel ontving de award voor het Brussels Gewest.

Christophe Pauly van Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot (foto) werd uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2021. Hij werkt met de beste ingrediënten van het Waalse terroir die hij als NorthSea Chef combineert met de fijnste vissoorten. Vooral zijn creativiteit en decoratief tot artistiek vermogen gaven de doorslag om deze award binnen te rijven.

Aan de absolute top van de gastronomie staan Peter Goossens van Hof van Cleve uit Kruisem en Christophe Hardiquest van Bon-Bon in Sint-Pieters-Woluwe, elk met een topscore van 19,5 op 20.

foto Christophe Pauly van Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot werd uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2021 © Idrisse Hidara