A Christmas Carol Scrooge en kleine Tim – Serge Simonart

Er zijn zo van die boeken die je best op bepaalde tijdstippen van het jaar leest omdat ze net bij die  specifieke sfeer  passen. Neem nu ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens.  Het boek dateert uit de 19e eeuw maar is nog steeds actueel. Met ‘Scrooge en kleine Tim’ maakte Serge Simonart er een eigentijdse bewerking van, zonder dat de boodschap aan kracht inboet.

Ebenezer Scrooge is een zure oude vrek die vindt dat Kerstmis pure onzin is en dat vriendschap en gezelligheid tijdverspilling zijn. Op kerstavond krijgt hij bezoek van de geest van zijn overleden zakenpartner Jacob Marley die hem waarschuwt dat hij minder egoïstisch en vrekkig moet zijn, maar guller moet delen.  Marley vertelt hem ook dat hij bezoek zal krijgen van drie geesten: de Geest van Voorbije Kerstmis, de Geest van Huidig Kerstmis en de Geest van Toekomstig Kerstmis.  Zij wijzen hem op de gevolgen van zijn egoïstisch gedrag en verwittigen hem dat hij dringend zijn leven moet beteren…

‘A Christmas Carol’ is meer dan een sprookje of een roman.  Dickens wil in dit boek vooral meegeven dat Kerstdag niet enkel een éénmalig vrolijk feest is, maar een levenshouding die we het hele jaar moeten uitstralen.   Die grondgedachte die het boek tijdloos maakt, heeft ook Serge Simonart behouden in zijn eigentijdse bewerking.

‘Scrooge en kleine Tim’ is een prachtuitgave dat zeker een plaats verdient onder de kerstboom. Het boek kreeg een nostalgisch tintje door de gouden aftiteling op de cover, het gemarmerd binnenblad, de pentekening met Scrooge die bezoek krijgt van Marley en de kader die op elke pagina rond de tekst staat.

Praktisch: ‘A Christmas Carol’ – Scrooge en kleine Tim van Serge Simonart is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,99 euro. Het boek kan zonder extra kosten online besteld worden via https://borgerhoff-lamberigts.be/boeken/scrooge-en-kleine-tim ; de levertermijn is 2 dagen.