Abdij van Grimbergen brouwt na 200 jaar terug bier

Vandaag onthulde de historische Abdij van Grimbergen zijn nieuwe innovatieve brouwerij waar na 200 jaar weer bier zal gebrouwen worden op de plaats waar het 900 jaar geleden allemaal begon. Bezieler van dit project is pater Karel Stautemas, provisor van de abdij.

Feniks
Tot eind 18e eeuw werd er nog bier gebrouwen in de abdij van Grimbergen, maar de Franse revolutie maakte daar abrupt een einde aan. De abdij werd immers vernield zodat ook het bierbrouwen stopte. Met de komst van de Microbrouwerij wordt de draad van het bierbrouwen terug opgenomen. De Microbrouwerij is een samenwerking tussen de Abdij van Grimbergen, Alken-Maes en Carlsberg Group. Pater Karel Stautemas speelde een belangrijke rol bij de constructie van de nieuwe installatie.  Hij combineert straks zijn dagelijkse leven in het klooster met het runnen van de Microbrouwerij. Daar ondersteunt hij meesterbrouwer Marc-Antoine Sochon, die ook sterk betrokken was bij de verrijzenis van de brouwerij.  ‘ De Microbrouwerij is een plek om tradities uit het verleden nieuw leven in te blazen. Net als de feniks, ons symbool, vinden we de kracht om elke keer te herrijzen, maar ook om telkens nieuwe ideeën toe te voegen. We hebben bijna negen eeuwen ervaring. Puur vakmanschap dat we, in de zoektocht naar nieuwe, uitzonderlijke bieren en smaken, willen combineren met de innovatieve technieken van vandaag. De Microbrouwerij maakt dat mogelijk. Dat we er zullen kunnen experimenteren met verschillende stijlen en ingrediënten, is best spannend,”aldus Pater Karel.

Pater Karel Stautemas en meesterbrouwer Marc-Antoine Sochon

Drie nieuwe, unieke bieren
De focus van de nieuwe Microbrouwerij ligt op innovatie. De historische boeken van de abdijbibliotheek bevatten een schat aan informatie over eeuwenoude brouwtradities. Vakmanschap dat het brouwteam zal combineren met vernieuwende en hedendaagse brouwtechnieken om enkele unieke, exclusieve bieren te creëren. 
Grimbergen lanceert voor de gelegenheid alvast drie nieuwe, boeiende bieren: Grimbergen Magnum Opus Brut Beer, Grimbergen Ignis Quadruple en Grimbergen Astrum Pale Ale.
De Microbrouwerij van de Abdij van Grimbergen beschikt ook over een bar en een restaurant, waar je deze unieke bieren kan proeven en combineren met gerechten uit het restaurant Fenikshof. Later dit jaar opent Grimbergen ook een Brewery Experience Centre dat je onderdompelt in de inspirerende erfenis van Grimbergen en je de magie toont achter de innovatie.

De drie nieuwe bieren: Magnum Opus, Ignis en Astrum


Praktisch: Vanaf deze zomer zijn de bieren ook verkrijgbaar via Prik&Tik en Belgian Beer Factory. In september zijn de bieren verkrijgbaar in een unieke cadeaubox met drie bieren en een glas, in de meeste supermarkten en drankencentrales. A.P. 14,99 euro.
Info: www.grimbergen.com