Historalia brengt unieke musical over ontstaan van België

Vanaf 6 augustus loopt op het domein van Kasteel de Merode in Westerlo het musicalspektakel ‘1830’ over het ontstaan van het Koninkrijk België.

Na de drie succesvolle musicalproducties Marie-Antoinette, Albert I en Rubens, brengt Historalia deze zomer het grootse musicalspektakel ‘1830’.  Het Kasteel de Merode in Westerlo en het omliggende domein vormen het kader voor deze unieke theaterervaring waarbij in twee aparte pop-up theaters zowel het verhaal vanuit het Belgische als het Hollandse perspectief gebracht worden.  Het publiek wordt onderverdeeld in twee groepen, switcht voor de pauze van locatie en krijgt zo beide verhalen te zien. Na de tweede pauze worden beide groepen samengevoegd voor de spectaculaire apotheose op een derde locatie met de façade van het kasteel als decor.

Revolutiejaren
De revolutiegolf die in de 19e eeuw door Europa woedt, laat ook de Zuidelijke Nederlanden niet ongemoeid.  De bevolking in het zuiden is ontevreden over de regering van Willem I, vooral op gebied van vertegenwoordiging, godsdienst, onderwijs,…  Na een opvoering van ‘De Stomme van Portici’ ontstaan er rellen in de straten van Brussel.  In de gevechten die daarop volgen zetten sleutelfiguren zoals Frédéric de Merode en Louis De Potter zich in voor de vrijheid van het Belgische volk.
In deze woelige periode maakt het publiek ook kennis met een Brussels gezin. Vader André is een hevig verzetsstrijder en ook zijn dochter Anna en zijn zoon Ketje raken elk op hun eigen manier verweven de revolutie. ‘1830’ vertelt een verhaal vol actie, liefde en emotie. ‘1830’ is een must see voor elke liefhebber van muziek, theater en geschiedenis.

Fantastische cast
‘1830’ is een meeslepend, warm verhaal met een indrukwekkend decor en een fantastische cast.  Lucas Van den (verzetsstrijder André), Nele Goossens (waardin Leonie), Ruben Van Keer (Kapitein Vermeer), Leendert De Vis (Louis De Potter), Liesbeth Roose (Anna), Keoni Blockx (Frédéric de Merode) en Guy Colinet (Koning Willem) brengen zowel historische als fictieve personages tot leven. De voorstelling staat ook bol van spectaculaire en levensechte scènes met showpaarden, een verbluffend dansensemble en professionele stuntmensen.

Praktisch:
Het musicalspektakel ‘1830’ op het domein van Kasteel de Merode in Westerlo begint telkens om 20 u stipt; het einde is voorzien om 23 uur. Info en tickets: www.1830.be