Toerisme Vlaams-Brabant zet Lambiekcultuur in de kijker

Lambiek vs geuze
Het grote verschil tussen geuze en lambiek is dat lambiek wordt gebrouwen en geuze wordt gestoken. Voor dit steken of mengen van de bieren wordt lambiek als grondstof gebruikt.  Geuzebieren ontstaan uit een mix van jonge én oude lambiek. Meestal wordt 60% lambiek van 1 jaar oud gemengd met 30% lambiek van 2 jaar oud en 10% lambiek van 3 jaar oud. Het unieke lambiekmengsel wordt op fles getrokken en vervolgens in koele kelders bewaard. Het lambiekmengsel hergist op de fles waardoor er oude geuze ontstaat. De meeste geuzebieren worden in champagneflessen verkocht omdat deze flessen beter bestand zijn tegen de druk van de hoge gisting. De wilde gisten in de fles kunnen jarenlang blijven werken, totdat alle restsuikers omgezet zijn in alcohol en koolzuurgas. Daardoor is geuze een uitstekend bewaarbier dat ook mag gedronken worden door diabetespatiënten. Met de tijd wordt de smaak complexer en neemt de zure smaak verder af. Geuze en oude geuze zijn erkend als streekproduct en door Europa erkend als ‘gegarandeerde traditionele specialiteit’.

Timmermans
Bij brouwerij Timmermans in Itterbeek wordt al meer dan 300 jaar lambiek gebrouwen waardoor het de oudste lambiekbrouwerij is. Timmermans viel dit jaar op de World Beer Award in Londen in de prijzen met de Timmermans Lambicus Blanche dat een gouden medaille kreeg in de categorie ‘sour & wild -fruit lambic’.  De Timmermans Kriek Lambicus won daarbij zilver in de categorie ‘sour & wild – kriek’.  Het assortiment van Timmermans bestaat verder nog uit Timmermans Faro, Timmermans Oude Geuze en Timmermans Oude Kriek. In het assortiment fruitige bieren  voegde Timmermans aan de lambiek ook frambozen, aardbeien, sleepruimen, perziken en krieken toe. Met Guinness creëerde Timmermans een buitengewone blend op basis van 3 unieke bieren: de West Indies Porter, de Guinness Special Export en Timmermans Oude Kriek. www.timmermans.be

Lindemans
Brouwerij Lindemans in Vlezenbeek brouwt al lambiek sinds 1822. Het assortiment van Lindemans bestaat uit Oude Geuze Cuvée René, Oude Kriek Cuvée René, Kriek, Geuze, Faro-Lambic, Pecheresse, Framboise, Cassis, Appel, Spontan Basilicum, Blossom Gueuze en Ginger Gueuze. Ook Lindemans viel dit jaar in de prijzen op de prestigieuze World Beer Awards met in de categorie ‘Country Winner’, de Lindemans Goyck. De Lindemans Framboise, de Lindemans Oude Gueuze Cuvée René en Lindemans Oude Kriek Cuvée René werden bekroond met een gouden medaille. Omdat de brouwerij op zijn huidige locatie niet meer kan uitbreiden, wordt een nieuwe brouwerij gebouwd in Ruisbroek, waar vanaf november ook zal gebrouwen worden. www.lindemans.be

Stekerij De Cam
De oude geuzestekerij De Cam in Gooik is de enige Gooikse geuzeproducent die in stand gehouden wordt door steker Karel Goddeau. Door de kleinschaligheid van de geuzestekerij is de Oude Geuze van De Cam een zeer exclusief product. Het woord cam verwijst naar de boeren die ’s zomers landbouwwerk verrichtten en zich ’s winters bezig hielden met brouwen.  Geuzestekerij De Cam bevindt zich op de site van het gelijknamige gemeenschapscentrum in de Dorpsstraat waar ook het Volksinstrumentenmuseum en ‘Taverne De  Cam’ is gevestigd. Info: www.oudecam.be

Vijf themaweekends
Om de lambiekcultuur beter te leren kennen, werkte Toerisme Vlaams-Brabant een programma uit met 5 themaweekends met o.a. drie nieuwe lambiek fietsroutes die net als de wandelroutes leiden langs bezoekbare brouwerijen, stekerijen en typische volkscafeetjes.
Het weekend van 18 en 19 september is het Lambiek Fietsen. Op 25 en 26 september zijn het Open brouwerij- en stekerijdagen. 2 en 3 oktober staat in het teken van culinair. Op 9 en 10 oktober is het thema Lambiek en de Landbouw en op 16 en 17 oktober komt Lambiek wandelen aan de beurt.

Om de Lambiekbeleving compleet te maken werden talrijke verblijfs- en belevingsarrangementen uitgewerkt zodat bezoekers aan Lambiekland stijlvol kunnen overnachten en culinair genieten.
Het volledig programma staat op www.toerismevlaamsbrabant.be/maandvandelambiek