Gert De Mangeleer en Joachim Boudens openen ‘ Hertog Jan at Botanic’

Op 5 oktober openen topchef Gert De Mangeleer en gastheer Joachim Boudens in de site van ‘Botanic Sanctuary Antwerp’ een nieuw gastronomisch restaurant met de veelbelovende naam ‘Hertog Jan at Botanic’.  De nieuwe vestiging moet vooral een intieme versie van het icoon ‘Hertog Jan’ worden waarbij het duo hun gasten gastronomisch wil blijven verrassen.  

In december 2018 sloten Gert De Mangeleer en Joachim Boudens hun driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem.  Het duo wilde ruimte creëren voor nieuwe ideeën en zaken. En dat deden ze ook want intussen opende de Hertog Jan Group L.E.S.S. Eatery in Brugge, Bar Bulot in Brugge en Babu in Babu. Maar de topgastronomie bleef wenken en dus dacht het duo om hun niveau nog te overstijgen op een bijzondere plaats, een oud klooster in de historische site van ‘Botanic Sanctuary Antwerp’, de voormalige Elzenveld-site midden in de stad.

Zedelgem
Hertog Jan at Botanic wordt een intieme zaak met 22 couverts waarbij Gert en Joachim telkens twee weken per maand in hoogsteigen persoon hun gasten ontvangen.  De sfeer van Zedelgem is niet ver weg want ook in Antwerpen heeft Hertog Jan at Botanic een eigen serre, bijenkorven en een kruidentuin. ‘Eigen kruiden zijn altijd belangrijk geweest bij de bereiding van onze gerechten en dat blijft ook zo.  Maar Antwerpen is een havenstad langswaar veel kruiden geïmporteerd worden en die zullen we ook gebruiken’ vertelt Gert De Mangeleer.
Het team van Hertog Jan at Botanic bestaat ook uit enkele oudgedienden. Jef Poppe die Gert vergezelt op zijn culinaire reizen en samen met Pieter Lefevere de dagelijkse leiding had in Zedelgem. Ook Giel Vanparys zien we terug in de keuken. Pieter Fraeyman wordt sommelier en restaurantmanager.

De serre voor de kruiden van Hertog Jan at Botanic

Omakase
Het Hertog Jan team werkt volgens het Japanse principe Omakase, een manier van dineren waarbij de chef carte blanche krijgt om te bereiden wat hij op dat moment passend vindt. Bij het samenstellen van het menu houdt Gert rekening met de seizoenen, de aanvoer en de logische opbouw van het menu waardoor dit een totaalbeleving wordt.  Om het keukenteam de kans te geven zich volledig te focussen op het menu van dat moment en de gast optimaal te laten genieten, zijn aanpassingen aan het menu niet mogelijk.

Klassieke sfeer
Met Hertog Jan at Botanic gaan Gert en Joachim terug naar de essentie van de topgastronomie.  Een beperkte ruimte, een beperkt aantal couverts en een beperkte staff zorgen voor een serene sfeer  die bijdraagt tot een optimale culinaire beleving.  Die visie vinden we ook terug in het interieur dat ontworpen werd door Benoit Viaene Architectenbureau. Hij tekende voor de sobere inrichting met eerlijke materialen die je net als de gerechten van Gert niet kan reproduceren. De muren kregen een natuurlijke patine en de verweerde houten vloer werd behouden. Viaene koos ook voor unieke gesculpteerde en gebrande houten tafels die met de hand bewerkt werden. Op de tafel staat per persoon een kleine sokkel waarop de gerechten gepresenteerd worden. De gasten worden bediend vanuit twee hoge kasten aan weerszijden van de ruimte. Naargelang de fase van de culinaire wandeling opent of sluit er een paneel.

Chefs table
Gasten worden bij Hertog Jan at Botanic niet enkel culinair verrast. In de loop van de bediening wordt één gerecht geserveerd in een intieme grotachtige ruimte in de keuken waarbij de gasten de chefs ook aan het werk kunnen zien.

Praktisch: Hertog Jan at Botanic is gevestigd in de Lange Gasthuisstraat 51 te Antwerpen.
Info en reservaties: https://hertog-jan.com