Gurgl dé topbestemming onder de Oostenrijkse skigebieden

Het Oostenrijkse skigebied Gurgl laat zich voor het komende winterseizoen weer van zijn innoverende kant zien. De nieuwe Rosskar-gondels voor tien personen en de pas gerenoveerde Festkogl Alm bieden een kwalitatief topniveau aan wintersportfanaten.  En na een zware brand begin dit jaar, heropent dit najaar Europa’s hoogst gelegen Mountain Motorcycle Museum.

Gurgl ligt aan het einde van het Ötztal en heeft als bijnaam  ‘de Diamant van de Alpen’.  Niet  verwonderlijk want het skigebied blinkt uit met moderne liften, een veelzijdig pisteaanbod en accomodaties aan de piste. Doordat de afdalingen op een noordhelling liggen en het skigebied zich situeert tussen de 1800 en 3080 meter heeft Gurgl een extra lang skiseizoen dat loopt van eind november tot mei.  Bovendien is de ski-infrastructuur er van het hoogste niveau, met 112 kilometer aan skipistes en 25 ultramoderne liftinstallaties. De zes gondelbanen houden de afstand tussen de verschillende pistes kort. Het ‘Top Quality Skiing’-label benadrukt de hoge kwaliteitsnorm die Gurgl zichzelf oplegt en voortdurend nastreeft door nieuwe attracties te lanceren. Ook dit jaar heeft Gurgl nieuwigheden in petto…


Van l.n.r. Attila Scheiber van TOP Mountain Motorcycle Museum, Domnic Kuen, directeur Ötztal Tourism en Dr. Hanselitsch, managing director Liftgesellschaft Obergurgl bij een motorfiets Leitch 500cc (1912) uit Australië

Europa’s hoogste museum
Het hoogtepunt van dit najaar is beslist de heropening van het Top Mountain Motorcycle Museum op 18 november. In januari 2021 woedde een zware brand in de 2000 m² grote expositieruimte waarbij 350 klassieke motorfietsen en 15 oldtimers onherroepelijk in de vlammen opgingen.  De enthousiaste reacties van overal ter wereld stimuleerden de initiatiefnemers Alban en Attila Scheiber om het museum herop te bouwen.  Dankzij de massale steun van de internationale gemeenschap kregen de initiatiefnemers een groot deel van de 450 motorfietsen in bruikleen voor het 4500m² grote nieuwe museum.  Bezoekers worden meegenomen doorheen de verschillende periodes van de geschiedenis van de motorfiets, van 1885 tot 2000.  Een bijzonder hoogtepunt is de ongeëvenaarde ‘Motor Experience’ met interactieve momenten. In samenwerking met KTM kunnen bezoekers in een 4D-bioscoop de sensatie ervaren van een ritje op een pasweg in Tirol, inclusief luchtstroom, motorgeluiden en bochtenwerk.  Een mediatafel geeft meer inzicht in de werking van een motor. Wie plaats neemt op een motorfiets en op de startknop drukt of de gashendel bedient, hoort het motorgeluid en voelt de trillingen. En met het ‘Reality Selfie Point’ worden bezoekers omgetoverd tot echte motorrijders.

Ötztal, Hochgurgl: skiën ©Rudi Wyhlidal/www.oetztal.com

Service ten top
Gurgl is een unieke beleving voor wintersporters. Korte afstanden, geen wachttijden aan de skiliften en ski-in & ski-out mogelijkheden zijn de norm. Het skigebied telt 25 vier- en vijfsterrenhotels, waaronder ’s werelds hoogste superior vijfsterrenhotel van Relais & Chateaux. Een betere ski-in & ski-out ervaring vind je niet, want de meeste pisteafdalingen stoppen ongeveer tot aan de voordeur van het hotel. De nieuwe Rosskar-gondelbaan met cabines voor 10 personen vervangt de vroegere stoeltjeslift.  Naast een vervoerscapaciteit van 2400 personen per uur, brengt de gondellift zowel skiërs als wandelaars in amper 9 minuten van het centrum van Obergurgl naar de zonovergoten skipistes en de gastronomische keuken van de Festkogl Alm op een hoogte van 2668 m.  De ruime cabines bieden een vrij uitzicht op de prachtige bergen van het Ötztal en de zetelverwarming houdt je lekker warm.

Gurgl Carat ©Werner Elmer/www.oetztal.com

Ruimte voor grootse ideeën
Gurgl is diep verankerd in de geschiedenis als een wetenschappelijke plek. Veel grote denkers en onderzoekers zoals de populaire econoom Friedrich August von Hayek kwamen en komen nog altijd naar dit gebied.  Sinds 1951 bestuurt de universiteit van Innsbruck het gerenommeerde universiteitscentrum in Obergurgl dat zich toespitst op alpien onderzoek. Het hypermoderne congresgebouw, Gurgl Carat en de hoogstaande vier- en vijfsterrenhotels bieden ruimte voor seminaries en congressen.

Obergurgl, Hohe Mut Alm © Alexander Lohmann/www.oetztal.com

Breed aanbod
Als een van de meest exclusieve skioorden van Oostenrijk weet Gurgl hoe het zijn gasten kan bekoren. Een aanrader is beslist een bezoek aan de Top Mountain Star op een hoogte van 3080 meter. Het gebouw op de top van de Wurmkogel heeft een unieke architectuur en biedt een prachtig vergezicht tot de Italiaanse dolomieten. De pittoreske Hohe Mut Alm met uitzicht op de gletsjers van Gurgl is een populaire ontmoetingsplaats om even op krachten te komen.  Dit natuurschoon is een van de meest begeerde locaties voor trouwpartijen. Een panoramisch tochtje in de Perrier-Jouët-gondel is een luxe ervaring om nooit te vergeten. En wie iets anders wil doen dan skiën, kan naar de drie km lange, natuurlijke rodelbaan in Hochgurgl waar waaghalzen iedere week avondrodelen.

De Perrier-Jouët-gondel is een topgenot. ©Liftbedrijf Obergurgl-Hochgurgl

Veilig op wintersport
De 112 km skipistes en de 25 bergliften zorgen voor skiplezier op maat. De enorme verscheidenheid garandeert ook voldoende ruimte en afstand.  Alle toeristische partners, gaande van de hotel-, café- en restaurantuitbaters tot de liftoperatoren, zijn uitstekend voorbereid op de nieuwe situatie. Om de gasten, het personeel en de lokale bevolking te beschermen, werd in alle gebieden een uitgebreid maatregelenpakket voorzien voor een veilige en zorgeloze vakantie.
Meer info op: www.gurgl.com  en op  www.obergurgl.com/de/winter/covid-19-schutzmassnahmen

coverfoto: zicht op Gurgl © Alexander Lohmann/www.oetztal.com