Strong Women make big Bordeaux Bottles

Van donderdag 25 tot zondag 28 november organiseert Vins de Bordeaux  ‘Strong Women make big Bordeaux Bottles’ waarbij 13 Belgische ladychefs of vrouwelijke sommeliers aan hun klanten de wijnen voorstellen van 13 Bordelese wijnmaaksters.  De geselecteerde wijnen werden in unieke double magnum flessen gebotteld.

Tegenwoordig bekleden er heel wat vrouwen een belangrijke functie in de wijngaarden en wijnmakerijen in Bordeaux.  Dit is echter niet altijd zo geweest.  Hun moeders en grootmoeders hebben destijds hard moeten knokken om de weg te banen voor een nieuwe generatie wijnbouwsters.  Door hun diploma of hun werk hebben deze vrouwen ook het vertrouwen gewonnen.  De meeste van deze ‘Strong Women uit Bordeaux’ zijn geboren in de wijnwereld, maar zelfs zij die een andere achtergrond hebben, delen dezelfde passie. Elk van hen heeft ook een boeiend verhaal te vertellen dat zich kenmerkt door succes, tegenslag, hoop, trial-and-error, revolutionaire wijnbouwpraktijken, innovaties,…  Met de voeten stevig op hun wijngrond, de handen in de druiven en het hoofd vol dromen over topwijnen die even buitengewoon zijn als zijzelf, schrijven deze wijnbouwsters mee aan de toekomst van de wijnstreek van Bordeaux.

13 wijnbouwsters
Aan dit event nemen 13 wijnbouwsters uit Bordeaux deel. Zij stellen hun wijnen voor in 13 Belgische restaurants waar vrouwelijke chefs of sommeliers aan de slag zijn. Drie wijnbouwsters komen naar België om hun wijnen voor te stellen. 

Drie wijnbouwsters v.l.n.r. Mathilde de Caix-Lurton, Sylvie Courselle en Agnès Person

Agnès Person, medezaakvoerster van Château Pascaud en Château Jalousie Beaulieu, is geboren en getogen in de wijnwereld. Al in haar kindertijd hielp ze mee in de wijngaard omdat ze het leuk vond. In 2017 besloot ze haar man te vervoegen aan het hoofd van het familiebedrijf. Ook hun zoon, een zesde generatie wijnbouwer werkt op het familiedomein.
www.jalousie-beaulieu.com

Mathilde de Caix-Lurton is algemeen directeur van Château de Rochemorin, Pessac-Léognan en behoort tot de vijfde generatie van het wijndomein. Zij ontdekte de wijnwereld tijdens de druivenoogst van 2005 in de Bodega Piedra Negra in Argentinië. Sinds begin 2021 en na een carrière van 15 jaar in het buitenland, werkt Mathilde voor het eerst in haar geboortestreek. www.andrelurton.com

Sylvie Courselle beheert samen met haar zus Marie het familiedomein Château Thieuley gespecialiseerd in Bordeaux Blanc en Bordeaux rosé. Haar vader weende bij haar geboorte omdat hij het wijndomein aan vrouwen zou moeten overlaten.  Als kind hielp ze samen met haar zus tijdens de schoolvakanties op de wijngaard of wijnmakerij.  Ze ziet haar werk in de wijnbouw als een eerbetoon aan de grootmoeders die tijdens de twee wereldoorlogen de wijngaard en de wijnmakerij moesten beheren terwijl ze in normale tijdens de wijnmakerij niet mochten betreden. www.thieuley.com www.marieetsylviecourselle.com

De andere wijnmaaksters die niet naar België komen, zijn Brigitte Rullier van Château Dalem, Fronsac, Sabine Fauchey van L’Inclassable, Sophie Thierry van Fourcas Hosten, Manon Lledo van Château Loudenne, Magda Müller van Château des Combes, Virginie Aubrion van Château de Piote, Stéphanie Barousse van Château de la Dauphine, Nadège Giamarchi van Château Luchey-Halde, Frédérike Petit van Château La Commanderie du Bardelet en Angélique Armand van Château la Rame.

13 chefs
13 Belgische vrouwelijke chefs en sommeliers trokken afgelopen zomer naar Bordeaux om daar de wijnen te ontdekken en te degusteren.  De geselecteerde wijnen zullen tijdens het evenement geserveerd worden.  En dat zijn niet de eerste de beste wijnen want ze komen stuk voor stuk uit zeldzame double magnums. Deze flessen met een inhoud van 3 liter bevatten de inhoud van vier standaardflessen. Door de hoge productiekosten zijn dit zeldzame flessen. Grote flessen zijn ook beter geschikt voor de rijping omdat de oppervlakte-luchtverhouding kleiner is tussen de wijn en de kurk.  Genieten van deze uitzonderlijke wijnen kan bij Lara De Vlieger (Commotie – Gent) wine pairing; Deborah Hellburg (Sensum – Gent) wine tasting ‘Bring your strong women’;  Caroline van Laere (Goûts et Couleurs –  Gent) wine tasting; Nadine Zimmermann (Heritage – Gent) wine pairing; Emily Bauden (De Drie Ridders – Alveringem) wine tasting; Emilie Maquet (Julia Fish en Oysterbar – Koksijde) wine pairing met oesters; Sally Lauwers (Signatuur – Antwerpen) wine pairing; Ellen Destruyver (L’Epicerie – Antwerpen Under the Palm Trees) wine pairing;  Eva Van de Peer (Nathan – Antwepren) wine pairing; Julie De Block (Humphry chez Pias – Brussel) wine pairing; Laure Genonceaux (Brinz’l – Ukkel) wine pairing; Alessia Persechillo (Bistro Racine – Braine-le-Château) wine pairing; Hannah Van Ongevalle (The Motel – Knokke) wine tasting.

coverfoto: de 13 Strong Women ©MGeldof_CIVB