Sint-Niklaaskerk wordt Dalí-paradijs

Sinds 17 december kan je in de Gentse Sint-Niklaaskerk kennis maken met de surrealistische wereld van Salvador Dalí tijdens ‘Inside Dalí’.  Deze immersieve 360°-expo brengt met behulp van spitstechnologie, projecties en échte objecten het leven van de grootmeester van het surrealisme op een unieke wijze tot leven.

Om de echte kunstwerken van Dalí te bewonderen, moet je nog altijd naar het Catalaanse Figueres waar de grootmeester van het surrealisme begraven ligt in zijn eigen museum. ‘Inside Dalí’ neemt de bezoeker mee op een digitale reis naar Dalí’s  uniek imaginair universum vol dromen. 

In het informatief gedeelte, krijgt de bezoeker een beeld van de complexe persoonlijkheid van Dalí.  Als icoon van de massamaatschappij besteedde de kunstenaar uiterst veel zorg en aandacht aan de cultivering van zijn imago als wereldberoemdheid.  Zijn creativiteit uitte zich niet enkel in schilderijen maar ook in films, boeken, opnames, beelden, illustraties, advertenties, kleding, meubels, juwelen, .. en had steeds als doel om maximale erkenning te krijgen voor zijn genialiteit.  Filmfragmenten uit de documentaire ‘Salvador Dalí en busca de la inmortalidad’ tonen hoe de kunstenaar door zijn extreem narcisme worstelde met het aanvaarden van zijn eindigheid en zijn obsessie voor onsterfelijkheid.  Hij schilderde zijn dromen, fantasieën en angsten en noemde de werken ‘handgeschilderde droomfoto’s’.  In de kijkkast liggen enkele schrijfsels zoals ’The Unspeakable Confessions of Salvador Dalí’ en ‘Les diners de Gala’.

Het hoogtepunt van de expositie is de imposante 360°-multimediaruimte van 14 meter hoog in het hart van de Sint-Niklaaskerk.  In deze immersieve ruimte en de spiegelzaal komen de werelden van de meester van het surrealisme en de digitale technologieën samen.  Videoprojecties op de muren, het plafond en de grond geven de bezoeker een unieke multisensoriële ervaring die hem gedurende 35 minuten onderdompelen in de wereld van de Catalaanse kunstenaar en het gevoel geven dat ze deel uitmaken van de kunstwerken.

Praktisch: ‘Inside Dalí’ in de Sint-Niklaaskerk (de Lichtkerk) aan de Korenmarkt in Gent loopt nog tot 22 mei 2022. Tickets en info: https://daliexpo.be/