Floriade 2022, een unieke belevenis van tuinbouw en innovatie

Vanaf 14 april tot 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022. Met als thema ‘Growing Green Cities’ is Floriade niet enkel een feest van groen maar vooral van nieuwe technologieën, toekomstgerichte producten, aandacht voor wereldwijde stedenbouwkundige oplossingen, voedselvoorziening, gezondheid en energieopwekking.

Duurzaam
De 10-jaarlijkse Floriade Expo is een van de belangrijkste tuinbouwtentoonstellingen ter wereld waaraan 40 landen deelnemen.  De zevende editie van Floriade Expo gaat door in Almere. Deze nieuwe stad in de provincie Flevoland is gebouwd op de bodem van de voormalige Zuiderzee en heeft zich in 40 jaar tijd ontwikkeld tot één van de top tien steden van Nederland.
De aanleg van het 60 ha grote Floriadeterrein begon al in 2019. Na het bouwrijp maken van het terrein werd begonnen met de aanleg van verkeerswegen, bruggen, showcasewoningen, i_Streets en landenpaviljoenen. Na afloop van het evenement, wordt het Floriade-terrein doorontwikkeld tot de groene en gezonde stadswijk ‘Hortus’ met 660 woningen. De helft van deze woningen doet tijdens Floriade al dienst als expositieruimte. De woontoren Flores, eyecatcher tijdens de Expo wordt nadien omgebouwd tot woontoren. Het Food Forum Paviljoen is sinds dit schooljaar al een leer- en werkomgeving voor studenten en medewerkers van de Aeres Hogeschool Almere. De Bruggencampus Flevoland toont twee bruggen die gebouwd zijn van reststromen uit Almere en die onderdeel zijn van de nieuwe stadswijk. De 850 meter lange kabelbaan die het zuidelijke deel van Floriade-park met het noordelijke deel verbindt,  is niet alleen een attractie maar ook een unieke kans om de duurzame potentie van stedelijke kabelbanen te testen.

Vier subthema’s
Onder het thema Growing Green Cities presenteert Floriade creatieve, groene en duurzame oplossingen. Het park is opgebouwd uit permanente onderdelen en onderdelen specifiek voor de Expo. Samen dragen ze bij aan de vier subthema’s: Greening the City, Feeding the City, Healthying the City en Energising the City.  Inspirerende tuinen, congressen, workshops en tentoonstellingen wisselen af met indrukwekkende attracties en verrassende proeverijen. Naast een dagelijks theater- en muziekprogramma kunnen bezoekers ook genieten van natuurkunst, beeldende kunst en film. Voor de kinderen zijn er speciale onderdelen zoals het Utopia-eiland, een klein bostheater met leuke kindervoorstellingen. Verspreid over het Floriade-park liggen vijf bijzondere speelplekken. Voor iedere bezoeker is er volop gelegenheid om iets te eten en te drinken.

Innovators
Op Floriade Expo 2022 presenteert de Nederlandse tuinbouw innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. De bezoeker wordt meegenomen om de tuinbouw te beleven en de zintuigen te laten prikkelen door verse groenten en fruit te proeven.  Het 170 meter lange Kascomplex is een ware reis door de tuinbouw met een Hightech Greenhouse, een Belevingskas, een Technology Innovation Centre en een Kasrestaurant. Visueel worden bezoekers verwend door de prachtige beplanting van het arboretum.
Naast de Nederlandse organisaties nemen 40 landen deel aan Floriade Expo 2022 om te laten zien wat zij in huis hebben op het gebied van de thema’s van de Expo. Zij presenteren hun cultuur, planten, bloemen en lokale innovaties in de verschillende landenpaviljoenen.

Praktisch: Floriade Expo 2022 vindt plaats van 14 april tot 9 oktober 2020 in Almere. Het bezoekadres is Archerpad 8, 1324 ZZ Almere.  Dagtickets inclusief een enkele rit met de kabelbaan vanaf 29 euro. Info en reservatie: floriade.com