Waagnatie toont veelzijdigheid van Leonardo da Vinci

Vanaf 21 december loopt in de Waagnatie in Antwerpen ‘Leonardo da Vinci – Kunstenaar – Uitvinder – Genie’, een belevingsexpo die alle facetten van het Italiaanse genie belicht. Naast tal van interactieve maquettes kan je ook reproducties van zijn bekendste schilderijen zien, waaronder het duurste werk.

parachute

Interactieve maquettes
Leonardo da Vinci (1452-1519) is een schoolvoorbeeld van de ideale renaissancemens, de ‘homo universalis’ die op alle terreinen van kunst en wetenschappen uitblonk.  Da Vinci was onder meer tekenaar, beeldhouwer, schilder, uitvinder, bouwkundige, componist en kaartenmaker.  Dit veelzijdig beeld willen de organisatoren van de expo ook tonen.
De expo bevat tientallen maquettes die door Italiaanse vakmensen geconstrueerd werden op basis van Da Vinci’s originele tekeningen en met materialen die in die tijd voorhanden waren. Da Vinci hield die originele tekeningen goed verborgen en het was pas in de 19e eeuw dat ze ontdekt werden.  Zo konden latere wetenschappers en ingenieurs zijn uitvindingen ook niet realiseren of verbeteren.  Wellicht had de wereld er een stuk anders uitgezien als zijn zweeftoestel, parachute of vliegmachine toen al gerealiseerd werd. Andere uitgewerkte maquettes op de expo zijn o.a. de luchtschroef, de boot met schoepen, een reddingsboei, een graafmachine, een kanonboot, een gebogen brug, een platte kogellager, de krik,…  Al deze maquettes waarvan sommigen ook door de bezoeker kunnen bediend worden, tonen hoe veelzijdig het genie Da Vinci was. Bij elk voorwerp hangt een bord met de betreffende tekening en uitleg in drie talen.

graafmachine

Duurste schilderij
In het tweede deel van de expo staan een twintigtal reproducties van schilderijen van Da Vinci opgesteld.  Blikvangers zijn de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal. Maar het duurste werk dat ooit geveild werd, is ‘Salvator Mundi’, een Christusfiguur die voorgesteld wordt als de redder van de wereld.  In 2017 kocht Mohammed bin Salman, kroonprins van
Saoedi-Arabië,  het werk voor 450 miljoen dollar op een veiling bij Christie’s. Mohammed bin Zayed , kroonprins van Abu Dhabi, ruilde het voor een jacht van 134 meter. Het schilderij werd het laatst gezien op het jacht Serene, tijdens een receptie. Sindsdien is het werk verdwenen. Het bijzondere aan dit werk is dat experts twijfelen of het wel degelijk van Da Vinci is, of afkomstig is uit zijn atelier. Volgens sommige theorieën zou Da Vinci enkel de vingers geschilderd hebben.

Salvator Mundi, het duurst geveilde werk

Praktisch: De expo ‘Leonardo Da Vinci – Kunstenaar – Uitvinder -Genie’ in de Waagnatie, Rijnkaai 150 Antwerpen loopt nog tot 6 maart 2022.  Bezoek aan de expo verloopt coronaproof. Tickets voor volwassenen, audioguide inbegrepen: 15 euro. Tickets en info: www.expodavinci.be.

coverfoto: MBpresents