Vijf wijnbouwsters in de kijker op vrouwendag

Ter gelegenheid van vrouwendag op 8 maart zet Sélection Vins Pirard vijf wijnbouwsters in de kijker die fier zijn op hun wijngaard en de wijnen die zij produceren.

Myriam Dubes en haar echtgenoot Stéphane exploiteren sinds april 2005 de wijngaard château La Rose Monturon. Deze wijngaard ligt aan de voet van de kwalitatief meest gewaardeerde helling van Saint-Emilion’ en wordt omgeven door enkele grote namen zoals Château Pavie (1er GCC), Château Larcis Ducasse (GCC) en  Château de Pressac.  Myriam en Stéphane die tevens keldermeester is van het Domaine de Courteillac, leggen deze kleine Saint-Emilion wijngaard in de watten om er een fruitige, rijke en vlezige wijn te produceren.

Agnès Florisoone is de zesde generatie wijnbouwers in de familie Florisoone. Gelegen in het hart van de prestigieuze heuvels van Saint-Emilion, werd Château Godeau eind 2012 aangekocht door de familie Florisoone.  Als erfgenamen van een lange wijntraditie en voormalige mede-eigenaren van Château Calon Ségur, wilden Albéric en Agnès Florisoone hun passie voor het land en de wijnbouw volledig uiten door het potentieel van dit aantrekkelijke landgoed van 7 ha te ontwikkelen. Geholpen door het team ter plaatse en door Stéphane Derenocourt als adviseur, geeft deze jonge generatie zijn wijngaard nu een nieuwe impuls die bestaat uit rigoureus werk, geduldige inspanning en constante nauwkeurigheid met een vleugje durf. Deze filosofie, gecombineerd met een prachtig terroir, maakt Château Godeau tot een van de grote erfgenamen van zijn appelatie.

Marie-Hélène Veyrunes en Thomas Faure zijn reeds verschillende jaren gepassioneerd door de wijnbouw.  Op de grens tussen de Côtes du Rhône en het Pays d’Oc, op de terroirs van het hertogdom Uzès, ligt het domein Les Lys waar een veertigtal hectare wijnstokken en olijfbomen zijn aangeplant op kleiachtige kalkgrond. In 2016 konden zij het domein overnemen en sindsdien werken zij met passie om de finesse van het terroir tot hun recht te laten komen met ambitieuze wijnen.

Bettina Bürklin-von Guradze leidt in de Palts het bekendste landgoed Dr. Bürklin-Wolf, een pionier in de biodynamische wijnbouw en bekend om zijn Rieslings en zijn zonnige klimaat. Vanaf 1994 stopte Bettina Bürklin-von Guradze met het gebruik van de klassieke Duitse classificatie op haar labels om haar terroirs te benadrukken, zoals wat er in de Elzas of Bourgondië wordt gedaan. Het landgoed bezit percelen op de mooiste terroirs van de Palts, historische klimaten zoals Jesuitengarten en Pechstein, in Forst, of Gerümpel en Goldbächel, in Wachenheim.

Annick Tinel-Blondelet is de zesde generatie die sinds 1983 de familietraditie verderzet op een van de mooiste terroirs van Pouilly-sur-Loire. Het 15 ha grote domein met de druivenrassen Sauvignon, Chasselas en Pinot Noir,   levert de appellaties Pouilly Fumé, Sancerre en Pouilly -sur-Loire.  Samen met een competent team worden moderne technieken toegepast zonder afbreuk te doen aan het karakter van deze wijnen.