St. Patrick’s Day verbindt de hele wereld

Donderdag 17 maart viert Ierland zijn nationale feestdag.  Dit jaar krijgt St. Patrick’s Day een bijzonder karakter door het thema ‘Connections’.  Ierland wil daarenboven ook de hele wereld verbinden met het online Green Button Festival.

Na een pauze van twee jaar kan Ierland weer live zijn nationale feestdag vieren met live parades en tal van evenementen. Het St. Patrick’s Day Festival in Dublin dat doorgaat van 16 tot 20 maart, ambieert het grootste ooit in omvang te zijn.  Met het thema ‘Connections’ is het festival een moment van verbinding voor alle Ieren over de hele wereld. Met meer optochten, meer fanfares en meer deelnemers dan ooit tevoren keert de iconische National St. Patrick’s Day Parade terug om de honderdduizenden aanwezigen op donderdag 17 maart te verrassen.  Maar ook buiten de hoofdstad wordt St. Patrick’s Day groots gevierd, met festivals, openluchtconcerten en activiteiten verspreid over het gehele eiland.

St. Patrick’s Day Parade in Dublin

Green Button Festival
Ierse muziek heeft de sterke eigenschap om mensen te verbinden.  Daarom lanceert Ierland Toerisme op 17 maart een opvallend nieuw muziekfestival als onderdeel van de wereldwijde viering van St. Patrick’s Day. Het Green Button Festival is een online evenement om iedereen, waar ook ter wereld, samen te brengen met geliefde Ierse muziek. Digitale festivalgangers worden getrakteerd op een scala van optredens van Ierse en Noord-Ierse muzikanten. Grote gevestigde namen én rijzende sterren uit Ierland zullen vanaf iconische Ierse locaties hun opmars maken tijdens het Green Button Festival.
Onder de optredens bevinden zich Hothouse Flowers in Temple Bar in Dublin, Clannad en Denise Chaila in county Donegal, Ailbhe Reddy in Dublin Castle en The Pale vanaf het Tower Museum in Derry-Londonderry.
Ryan McMullan is een van de acts die optreedt in het Oh Yeah Music Centre in Belfast, dat eind vorig jaar werd uitgeroepen tot UNESCO-stad van de muziek. Ook acts zoals de hedendaagse folkband Kíla, dj en zangeres Gemma Bradley zullen te zien zijn; en het alom bekende Riverdance zal optreden bij de iconische Giant’s Causeway en de Cliffs of Moher. Het unieke festival is op St Patrick’s Day live te volgen via www.ireland.com.

St. Patrick’s Day-tradities

Ierland viert op 17 maart niet enkel zijn patroonheilige maar laat op die dag ook de trotse en rijke cultuur en tradities van het eiland zien.   Zo is het traditie om die dag  groen en klavertjes te dragen als symbool voor nationale trots en traditie. Het is eveneens traditie om op die dag een St. Patrick’s Day dienst bij te wonen in een kerk, naar een St. Patrick’s Day-parade te gaan of deel te nemen aan een festival.  Maar bovenal kan je de dag beginnen met een stevig Iers ontbijt met eieren, spek en worst en een stuk sodabrood. Breng zeker ook een bezoek aan de lokale pub voor een pint van de ‘black stuff’, een Guinness, Irish coffee of een glas Ierse whiskey.