Kasteel van Seneffe toont klassieke en hedendaagse kunst

In het kasteel van Seneffe loopt de tentoonstelling ‘Van de ene dag op de andere, de 18e eeuw’ met als focus het jaar 1768.  In het aanpalende park loopt ‘Form i Bois’ met eigentijdse kunst.

Van de ene dag op de andere
Het Domein van Seneffe bestaat uit een kasteel in neoklassieke  stijl uit de 18e eeuw, een theater, een orangerie, een volière en een Engels park van 22 ha met een Franse tuin, een vijver en een eilandje dat met de oever verbonden is door een zeer romantische brug.
Het kasteel herbergt de mooiste collectie zilversmeedkunst van België en opent regelmatig zijn deuren voor talrijke evenementen en tentoonstellingen.  Momenteel loopt tot 31 december de tentoonstelling ‘Van de ene dag op de andere, de 18 eeuw’.  In de eerste zaal bevindt zich de almanak van het Kasteel die dateert uit 1768 en de rode draad van deze tentoonstelling is.  Naast de zon- en maanstanden, de feestdagen van de heiligen werd door de baljuw van het kasteel ook het dagelijks leven van de kasteelbewoners hierin genoteerd.  Zo zien we bijvoorbeeld dat er op 1 januari 1768 nieuwjaarsgeld uitgedeeld werd en dat op 6 januari  Driekoningen, het Lichtfeest gevierd werd.  ‘Vrolijke en feestelijke stemming van de Meesters en de bedienden. Receptie in de eetkamer / Driekoningentaart en warme chocolade. De boon wordt gevonden door Joseph Grillet (stalknecht)’.  Op 15 januari is het zeer koud en ijzelt het.  Op 21 januari is er hevige sneeuw – ‘Ijskelder moeilijk toegankelijk.  Slee rijden in het park en ijsschaatsen op het groot waterbekken’.  In de diverse zalen wordt het leven op het Domein van seizoen tot seizoen voorgesteld. Ondertussen leert de bezoeker welke gewoonten, hobby’s en passies de heer en de dame des huizes er op nahielden. Tevens krijgt hij ook inkijk in de woon- en ontspanningsruimten en de dienstgangen van het huispersoneel.  Het bezoek aan deze tentoonstelling is een aanrader omwille van de unieke aanpak.

Nisos van Catherine Baas

Form i Bois
Het Park van het Domein van het Kasteel van Seneffe is niet enkel een prachtige plek om te wandelen en zich te ontspannen.  Kunstenaars van internationale faam palmen elk jaar opnieuw de ruimte in om er hun werken tentoon te stellen. 
De buitententoonstelling Form i Bois toont werk van 6 kunstenaars die gevoelig zijn voor het milieu. De dialoog tussen de werken en de natuur, geassocieerd met het werk van hout als dragersmateriaal is het uitgangspunt van een project van 6 kunstenaar die gevoelig zijn voor het milieu. De werken of installaties die ter plaatse werden uitgevoerd zijn zowel land art, figuratief, abstract als een omleiding en terugwinning van grondstoffen. De deelnemende kunstenaars zijn: C Baas, E. Boutry, E; Briat, M. Dessardo, C. Griffon du Bellay en Monsieur Plant.

Praktisch: de tentoonstelling ‘Van de ene dag op de andere. De 18e eeuw’ loopt tot 31 december. Toegangsprijs: 6euro; kortingen. Form i Bois in het Park van het Domein van Seneffe, loopt tot 15 november. Gratis toegang.

foto’s: ©Photo Domaine de Seneffe P. Dewames